Is het uw droom om te wonen in een magnifiek kasteel? Dan kan u nu uw kans grijpen in Sint-Truiden. Een deel van Kasteeldomein Nieuwenhoven staat namelijk te koop voor €3.752.000. "Het domein verdient jonge handen die het verder willen aanpakken", aldus huidig eigenares Jeanne Hoogenboom.

Het omvangrijke Kasteeldomein Nieuwenhoven, met onder meer een kasteel, 11 hectare aan natuurgebied, 5 historische gebouwen en een orangerie, gelegen aan de Engelbamp in Sint-Truiden, is op zoek naar een nieuwe eigenaar. Op dit moment is de historische site nog eigendom van Nederlands-Limburgse kasteelvrouw Jeanne Hoogenboom, die het in 2007 kocht van de adellijke familie Moffarts. Jeanne toverde het domein om tot "kasteeldorp" met 11 woningen.

Na jarenlang renoveren en uitbaten, is het voor de Limburgse en haar man tijd om op hun oude dag opnieuw de rust op te zoeken. "Mijn pensioen staat voor de deur", vertelt ze. "We hebben hier bijna 15 jaar lang hard gewerkt en het is tijd voor rust. Deze historische site verdient jonge handen die het verder willen opknappen, aanpakken en uitbaten. Wie op zoek is naar rust en stilte, kan terecht bij Hillewaere Vastgoed."

Voel u de koning te rijk

Voor dat gevoel betaalt u wel zo een €3.752.000. "Momenteel zijn elf woningen verkocht, eentje staat nog te koop. In het totaal wonen hier een twintigtal mensen. Wie het kasteel koopt, wordt dus enkel eigenaar van het kasteel, de resterende woning, het koetshuis, de tiendenschuur, het poorthuis, de orangerie en de tuinen. De vijver en een stuk bos zijn verkocht aan iemand op het domein."

Die iemand is Truienaar Peter Plevoets. De eerste die een pand op het domein kocht, zo een 10 jaar geleden. "Ik heb altijd een zwak gehad voor het kasteel, mijn vaders nonkel was er hovenier. Mijn vader heeft mij altijd gesteund toen ik plannen had om de oude koeienstal te kopen met zicht op de vijver. Intussen heb ik er nog de vijver bijgekocht en is de stalling volledig gerestaureerd. Het is een droomomgeving waar ik graag naartoe ga en geniet van de rust en stilte die bijna voelbaar is."

Ontsnappingsoord voor monniken

Ook de rest van het kasteeldomein biedt veel mogelijkheden, benadrukt Jeanne Hoogenboom. "De historische tiendenschuur kan bijvoorbeeld worden gebruikt als feestzaal of voor tentoonstellingen. In de andere gebouwen kan een restaurant worden ingericht met verse groenten en fruit uit het eigen voedselbos. Daarnaast is er op het domein nog ruimte om extra wooneenheden, een hotel, B&B of zelfs wellness in te richten. Enkel de orangerie en het poortgebouw zijn volledig te renoveren."

De geschiedenis die het omvangrijke kasteelpark rijk is, gaat terug tot het jaar 800. Gravin Bertha van Valenciennes schonk in 967 een deel van het domein aan de Benedictijnen van de abdij van Sint-Truiden. Daar bouwden de monniken het Nieuwe hof, een ontsnappingsoord waar ze zich eeuwenlang konden ontdoen van de drukte van de stad. Na de Franse Revolutie kreeg de adel het kasteel in handen en werd het uitzicht gevormd tot hoe het de dag van vandaag nog steeds is.

Kasteel Nieuwenhoeven is bouwkundig erfgoed, maar niet beschermd.

Graag wat meer informatie? Bekijk het Kasteel Nieuwenhoeven online via deze link.

Bron: De Standaard
Origineel bericht geschreven door: journalisten Beau Melders en Jozef Croughs