Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuwe, optionele regel van kracht wat betreft de professionele verhuur van bedrijfsvastgoed. Deze regelgeving is met name voordelig en interessant voor oprichters van en investeerders in bedrijfsgebouwen. Zo stelt deze nieuwe vastgoedregel dat zij geen btw, en vaak ook geen registratierechten, op de aankoop moeten betalen. We zetten de grote lijnen van deze nieuwe regelgeving in B2B Verhuur hieronder even voor u uit.
 

Wat zijn de voordelen?

Deze nieuwe regel heeft als grootste voordeel de aftrekbaarheid van btw op nieuwgebouwd of grotendeels verbouwd bedrijfsvastgoed. Zo wordt er door de oprichter of investeerder netto dus geen btw betaald, en in de meeste gevallen ook geen verkooprechten. Dit resulteert in een rendement van 20% of hoger. De moeite waard, toch?

Een bijkomend pluspunt is de fiscale duidelijkheid die er rond deze bepaling hangt. Zo valt de volledige professionele verhuur van bedrijfsgebouwen, mits voldaan aan de voorwaarden, onder deze nieuwe regelgeving. Bovendien is er ook geen gemengde btw-plichtigheid voor oprichter of verhuurder, wat in het verleden vaak voor fiscale discussies zorgde.

Wat zijn de voorwaarden?

Om gebruik te maken van dit nieuwe stelsel, moet het bedrijfsgebouw in kwestie wel voldoen aan bepaalde condities. Deze voorwaarden zijn de volgende:

  • Het bedrijfsgebouw is een nieuwbouwproject of werd voor meer dan 60% verbouwd en werd opgericht na 1 oktober 2018.
  • Het B2B-huurcontract gaat pas van start na 1 januari 2020.
  • De huurder van het bedrijfsgebouw is een professioneel en is btw-plichtig.
  • De verhuur van het bedrijfsgebouw kadert enkel en alleen in een B2B-context.
  • Deze nieuwe regel is louter van toepassing op bedrijfsgebouwen. Eventueel aanpalend terrein valt echter ook mee onder de regelgeving.
  • De oprichter of investeerder heeft het recht om 100% van de btw te recupereren. De keerzijde van deze optie is dat er een herzieningstermijn geldt van 25 jaar.

KMO Park ‘De Zillen’

Het eerste Hillewaere.biz-project dat onder deze nieuwe regelgeving valt, is bedrijvenpark ‘De Zillen’ in Mol. De 20 verschillende units bieden plaats aan kmo’s, kleine zelfstandigen en ambachtelijke bedrijven. Meer informatie over dit project vindt u via de onderstaande link:

https://www.hillewaere-vastgoed.be/vastgoed/5893939/bedrijvenpark-de-zillen

Geïnteresseerd of nood aan bijkomende informatie? Neem dan contact op met onze bedrijfsvastgoedspecialist Frédéric. Hij helpt u graag verder!