Het fenomeen Bed & Breakfast floreert. Mede dankzij het VTM-programma ‘Met vier in bed’ is de droom bij velen aangewakkerd om een B&B te starten. Dit zien we ook bij Hillewaere Vastgoed waar de vraag naar Bed & Breakfasts de laatste tijd sterk is toegenomen.

Hieronder zetten we een aantal geschikte eigendommen voor u op een rijtje. Voor ons discreet aanbod aan hotels en B&B vragen wij u vriendelijk ons persoonlijk te contacteren.
 
Eigendommen geschikt voor B&B:
 
-       B&B Lof(t) der Sfeer in Retie:
http://www.hillewaere.be/vastgoed/2414268/open-bebouwing-villa-retie
 
-       B&B Villa de Haeghe in Lommel:
http://www.hillewaere.be/vastgoed/2179709/open-bebouwing-herenhuis-lommel
 
-       Voormalige school in Genk:
http://www.hillewaere.be/vastgoed/2395187/open-bebouwing-exclusieve-villa-genk
 
-       Villa in Ravels:
http://www.hillewaere.be/vastgoed/2099550/open-bebouwing-villa-ravels
 
-       Villa te Lichtaart:
http://www.hillewaere.be/vastgoed/2095995/open-bebouwing-villa-lichtaart
 
 
Interesse om een B&B te starten? Zie hieronder meer informatie.
 
Sinds 1 januari 2010 geldt in het Vlaamse gewest immers een nieuw decreet op het aanbieden van logies. Dat heeft de regels heel wat strenger gemaakt, zogenaamd om de logiesverstrekking uit de grijze zone te halen. Voor bed & breakfasts wordt een onderscheid gemaakt volgens het aantal kamers dat u wilt exploiteren.
 
• Als u zich beperkt tot twee kamers (voor maximaal 8 gasten), dan hebt u nog steeds geen officiële vergunning nodig. U moet zich wel aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. U moet een verklaring op erewoord geven dat uw b&b brandveilig is (nog beter is het dat u een vrijwillig inspectiebezoek van de brandweer aanvraagt). Het aanmeldingsformulier kunt u downloaden van www.toerismevlaanderen.be . Starten met twee kamers is dus simpel. Eén nadeel: uw b&b wordt niet opgenomen in de officiële promotiekanalen (toeristische diensten, Vlaanderen Vakantieland…).
 
• Zodra u meer dan meer dan twee kamers exploiteert, hebt u voortaan een officiële vergunning van Toerisme Vlaanderen nodig. Daarbij bestaat nog een onderscheid tussen b&b’s met maximaal vijf en b&b’s met maximaal vijftien kamers. Om een vergunning te krijgen moet u een brandveiligheidsattest van de brandweer kunnen voorleggen (aanvragen bij de gemeente, zeven jaar geldig). Laat vóór hun komst best de veiligheid van uw gas- en elektriciteitsinstallatie keuren en de blusapparaten nazien. Omdat uw woning van functie verandert (van particuliere woning naar een toeristische functie) is ook een stedenbouwkundige vergunning vereist (aanvragen bij de stedenbouwkundige dienst van uw gemeente). Verder is een moraliteitsattest nodig. De uiterste datum voor het verkrijgen van de vergunning is 31 december 2012.
 
• In afwachting dat u die vergunning rond hebt, mag u wel al starten met twee kamers.
 
• Verdere wettelijke verplichtingen (ze gelden ook in Brussel en Wallonië): een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, een brandverzekering, inschrijving in een ondernemersloket, een getuigschrift bedrijfsbeheer, het registreren van gasten, het doorstorten van de btw en de billijke vergoeding voor Sabam (als u muziek laat spelen in de ruimtes van de gasten).
 
• Toerisme Vlaanderen is ook begonnen met een officiële classificatie van b&b’s die een vergunning hebben gekregen. De classificatie gaat van één tot vijf sterren (afgedrukt op een groen schild). In de kunststeden worden b&b’s niet geklasseerd met sterren, maar met de categorieën Basic, Comfort en Luxe (afgedrukt op een rood schild). Welke classificatie u krijgt, zal afhangen van het comfort en de service die u biedt. Met een eigen badkamer in elke kamer, een internetaansluiting in elke kamer, een zitruimte voor de gasten of een sauna bijvoorbeeld haalt u extra punten.
 
• Vergunde en geklasseerde b&b’s worden opgenomen in de officiële promotiekanalen.
 
• Voor alle info: Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel, ( 02 5040300 en www.toerismevlaanderen.be (doorklikken op ‘Logiesdecreet’).
 
• Download ook even de algemene brochure hieronder.

Bekijk de bijlage