Wie vastgoed wil kopen, bevindt zich op dit moment in een moeilijke periode. Het afsluiten van een hypothecair krediet is duurder geworden, alsook een renovatie of verbouwing omwille van de steeds stijgende grondstofprijzen. Deze elementen, gecombineerd met de hoge energieprijzen, zorgen ervoor dat kopers nooit eerder zo hard letten op de energiezuinigheid van woningen of appartementen.


Kandidaat-kopers van vastgoed krijgen het steeds moeilijker. De hypothecaire rente gaat in sneltempo omhoog. Een kleine maand geleden stond de gemiddelde vaste rente voor een krediet van 20 jaar op 2 procent. Vandaag de dag zit diezelfde gemiddelde rente al op 2,5 procent. Daarnaast wordt ook het verbouwen en energetisch renoveren van woningen duurder door de stijgende grondstoffenkosten. Deze stegen sinds begin dit jaar met gemiddeld 12 procent.

Bovendien is de energiezuinigheid van een woning of appartement door de hoge energieprijzen nu belangrijker dan ooit. "Vandaag is één van de eerste en belangrijkste vragen die mensen stellen als ze een woning binnenkomen: Wat is de waarde van het Energieprestatiecertificaat of EPC? Vroeger was dat maar een document. Vandaag is het EPC een heel belangrijke tool bij de verkoop van een pand", zo stelt Guy Van Alsenoy, Commercieel Directeur bij Hillewaere Vastgoed.

Het EPC geeft de kandidaat-koper een indicatie van het energieverbruik van de woning of het appartement. "Het zijn voornamelijk de 40-plussers die er veel aandacht aan besteden. Zij beginnen dikwijls aan hun tweede woning en weten ook wat het allemaal kan kosten om een woning in orde te zetten."

Die scherpere focus op energiezuinigheid zorgt er ook voor dat de vastgoedprijzen van oudere, grotere huizen die niet of onvoldoende voldoen aan de heersende energienormen onder druk komen te staan. "Het is in deze categorie vandaag moeilijker om de vraagprijs aan te houden", aldus Guy.

Bekijk de volledige Kanaal Z-reportage hieronder.

Bron: Trends MoneyTalk en Kanaal Z
Origineel bericht geschreven door: journalist Jan De Meulemeester