Op basis van de informatie die in de media is verschenen, concludeert Hillewaere Vastgoed dat de federale belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen vanaf inkomstenjaar 2012 volledig wordt afgebouwd voor volgende maatregelen:

Voor bestaande woningen die al minstens 5 jaar in gebruik zijn:
-ramen met hoogrendementsbeglazing
-vervanging van een oude stookketel door een condensatieketel, pelletketel, micro-wkk of warmtepomp
-de plaatsing van thermostatische kranen en kamerthermostaat
-energieaudit

Voor nieuwbouwwoningen en bestaande woningen:
-de investeringen in zonneboiler
-de investeringen in fotovoltaïsche zonnepanelen
-de investeringen in een geothermische warmtepomp

Daarnaast verdwijnt vanaf 2012 ook de groene lening en de belastingvermindering gedurende 10 jaar voor een lage-energiewoning, een passiefwoning of een nulenergiewoning.

De enige federale belastingvermindering voor energiebesparende investeringen die in 2012 blijft bestaan is de investering in dakisolatie in een bestaande woning. Het is nog niet duidelijk of de voorwaarden (40%, minimale R-waarde, maximale belastingaftrek) exact dezelfde blijven als in 2011.

De federale belastingvermindering zou 1 uitzondering voorzien: Voor energiebesparende investeringen, andere dan dakisolatie, die u in de loop van 2012 betaalt, kunt u enkel nog een belastingvermindering krijgen, voor zover u voor 28 november 2011 een contract hebt ondertekend met uw aannemer.

Voor energiebesparende investeringen die in 2011 betaald worden, zijn er geen wijzigingen. Ook de overdraagbaarheid voor investeringen die voor 1 januari 2012 betaald zijn, zou behouden blijven.

Deze informatie inzake de federale belastingvermindering voor energiebesparende investeringen is nog onder voorbehoud. De Vlaamse overheid wacht nog op een definitieve bevestiging en communicatie vanwege de federale overheid van de geplande wijzigingen. 

Meer informatie kan u terugvinden op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA). VEA is niet betrokken bij de concrete uitvoering van de federale belastingvermindering via de belastingsaangifte. Voor verdere informatie over de geplande wijzigingen aan de belastingvermindering en de concrete implementatie ervan, dient u rechtstreeks contact op te nemen met de infolijn financiën op 0257 257 57 of info.tax@minfin.fed.be

Premies van de netbeheerder in 2012 wijzigen niet

Voor alle duidelijkheid blijven in 2012 de premies die de Vlaamse netbeheerders geven voor bestaande woningen en voor nieuwbouw behouden. Deze premies zijn in september 2011 al definitief goedgekeurd. Een overzicht van deze premies vindt u op deze link:

http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/premies/2012/premies_dnb2012.pdf

[vastgoed

[immo