De leegstand in Turnhout, neemt net zoals in de overige 12 centrumsteden, de laatste jaren toe. Niet alleen ontsiert de leegstand het winkelcentrum. Maar ook, hoe minder handelszaken, hoe minder passage voor de overblijvende winkels en horecazaken. De recente passantentellingen spreken voor zich. Vastgoedmakelaar Hillewaere gaat de strijd tegen de achteruitgang van het straatbeeld aan.

Hillewaere focust zich hierbij op drie aspecten: het algemene straatbeeld, de gevraagde prijzen en de staat van de aangeboden handelspanden.
Haar slogan “WIT, Welkom In Turnhout, Werk In Turnhout” staat symbool voor het nieuwe evenwicht dat we in het centrum zoeken: een gezonde mix van horeca, winkels, kantoren en wonen. Kortom, een gezellige woon-, werk- en winkelstad!

Hillewaere zal in overleg met de stad Turnhout het straatbeeld opfleuren door leegstaande handelspanden te voorzien van kunstige raamstickers.
Onze boodschap is heel erg eenvoudig. Elk leegstaand handelspand in Turnhout is een opportuniteit voor een toekomstige ondernemer om een eigen zaak te starten. Het handelspand is er. Het enige wat nog ontbreekt is een enthousiaste ondernemer. Werken in Turnhout betekent korte verplaatsingen, meer welvaart en meer tijd voor iedereen. Met WIT willen we zeggen: twijfel niet langer! Welkom in Turnhout, Werken in Turnhout.

Wat er op deze stickers zal staan, is nog een verrassing. We doen immers een oproep aan creatieve zielen om een leuk beeld te ontwerpen.  Doel is om de stad Turnhout en het handelspand in de kijker te plaatsen. En uiteraard moet het ontwerp natuurlijk ook het straatbeeld opfleuren. Wie zich aangesproken voelt kan de richtlijnen bij ons opvragen en tot 31 januari, zijn of haar ontwerp(en) indien via vastgoed@hillewaere.be.

Eigenaars die hun pand in de kijker wensen te plaatsen door middel van deze raamstickers, kunnen zich tevens wenden tot Hillewaere Vastgoed (Tel 014/45.10.11)

Maar, Hillewaere zal niet enkel het uitzicht van de handelspanden opwaarderen, maar ook vragen aan haar eigenaars om creatief om te springen met de huurprijzen door middel van bijvoorbeeld ingroeihuren. Hierbij begint men met een lagere huurprijs en als de winkel een succes wordt, kan de eigenaar de prijs stelselmatig optrekken.

Tot slot, staan heel wat leegstaande handelspanden er wat troosteloos en slecht onderhouden bij. Vaak met vandalisme tot gevolg. Hillewaere zal haar eigenaars attent maken op het feit dat een goed onderhouden handelspand aantrekkelijker is voor kandidaat-huurders en dus meer kans maakt om ingevuld te worden. Sinds 1 september 2011 voorziet de Stad Turnhout ook een subsidie voor gevelrenovatie van leegstaande handelspanden in het kernwinkelgebied en winkelgroeigebied. Eigenaars of huurders kunnen hier tot 10.000 euro premie ontvangen wanneer zij de gevel van een leegstaand pand onderhanden nemen. Alle werken aan de voorgevel komen in aanmerking, bv. reinigen, schilderwerken, pleisteren, voegen, nieuwe voorgevel, huur van container etc. Helaas werden er tot op heden slechts 3 aanvragen tot subsidie ingediend. Daarom zal Hillewaere dit extra onder de aandacht brengen bij haar klanten, samen de haalbaarheid aftoetsen en hun begeleiden in het aanvraagproces van deze subsidie. Er is immers een totale pot beschikbaar van 240.000 euro, waarbij dossiers kunnen ingediend worden tot augustus 2013.

Kortom, wij zijn ervan overtuigd dat door een goede samenwerking en communicatie met het stadsbestuur, centrummanagement, eigenaars en huurders wij de leegstand kunnen trachten te beperken en de evolutie in de winkelstraten op deze manier kunnen versnellen & sturen.

Meer info? Contacteer Hillewaere – kantoor Oud-Turnhout via 014/45.10.11 of vastgoed@hillewaere.be

[vastgoed

Bekijk de bijlage