Een Nederbelg die in België woont en inkomsten heeft die in Nederland worden belast, kan momenteel kiezen om in Nederland behandeld te worden als binnenlands belastingplichtige. Hierdoor kan hij de traditioneel in Nederland bekende aftrekposten, zoals o.m. de hypotheekrenteaftrek, benutten. Hij kan zelfs het aandeel van zijn partner in de hypotheekrenteaftrek mee benutten.
 
Echter, dit keuzerecht vervalt en wordt vanaf 1 januari 2015 vervangen door een nieuwe regeling, namelijk de regeling voor "kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen". Deze nieuwe regeling brengt flinke veranderingen. Een groot aantal Nederbelgen zal met de gevolgen te maken gaan krijgen en voor een aantal zal gelden dat zij niet meer volledig van de hypotheekrenteaftrek kunnen genieten. Echter, in veel gevallen zijn er nog steeds oplossingen. Hiervoor zal het wel nodig zijn om actie te ondernemen, bijvoorbeeld door het huis over te zetten op naam van de persoon die in Nederland werkt.
 
Het NederBelgischeMagazine publiceerde in haar laatste editie een duidelijk overzicht met praktische voorbeelden en oplossingen, voorgesteld door ESJ Accountants & Belastingadviseurs. Download het volledige artikel hieronder. 
 
 

Bekijk de bijlage