Turnhout is een centrumstad en wordt dus geconfronteerd met verschillende uitdagingen, zo ook op het vlak van wonen. Er starten steeds meer bouwprojecten op om tegemoet te komen aan het stijgende aantal inwoners. Gazet van Antwerpen kwam spreken met onze Algemeen Directeur Vastgoed Bart Van Delm over wonen in Turnhout. 
 

Hillewaere Vastgoed is met 9 kantoren actief in de provincie Antwerpen, en heeft daarnaast ook een kantoor in Hasselt en Gent. "We zijn gespecialiseerd in het hogere marktsegment. Onze gemiddelde verkoopprijs is 561.000 euro", zo begint Bart. "De energiekosten en de rente stijgen, maar de markt blijft in beweging. Belgen hebben nog steeds een baksteen in de maag. Dankzij de inflatie dalen de prijzen niet. We mogen dus niet klagen." 

Wat is de goedkoopste straat/wijk in Turnhout, en waarom?

"In het gebied tussen het Begijnhof en de vaart vind je vooral oudere arbeiderswoningen. Daar zijn de vraagprijzen het laagst."

Wat is de duurste straat/wijk, en waarom?

"De Wieltjens, in het zuidwesten van de stad, heeft grote kavels en een groen karakter en bevindt zich toch nog binnen de ring. De Josephine Charlottelei is ook populair omdat ze binnen wandel- en fietsafstand van het stadscentrum ligt. Kopers die meer middelen ter beschikking hebben, maken vaak de oversteek naar gemeentes rondom Turnhout zoals Vosselaar, Merksplas en Oud-Turnhout.

Wat is de duurste woning die jullie bij Hillewaere al verkocht hebben?

"We hebben er dit jaar al een aantal tussen de 2 en 3 miljoen euro verkocht. In Turnhout zelf is dat eerder uitzonderlijk. In het exclusief vastgoed merken we eigenlijk geen invloed van de gestegen levensduurte."

Welk type woningen zijn het meest populair in Turnhout?

"Vrijstaande huizen met zowel binnen als buiten veel ruimte. Energiezuinigheid is uiteraard heel belangrijk vandaag. Ze moeten voldoen aan die normen. Instapklaar zijn is altijd een bonus. Bij appartementen kijken kandidaten vooral naar de ligging, liefst dicht bij een centrum met bijvoorbeeld horeca, cultuur en winkels."

Wat verwacht je van de woningmarkt in 2023?

"We hebben 2 zotte jaren gehad, met 13 kandidaten in een dozijn voor elk pand. Die rust is gaan liggen, dus hopelijk wordt het wat minder druk. De prijzen houden voorlopig wel stand. Uiteraard hangt alles af van vraag en aanbod. We merken een stijging in het aanbod, maar er zijn nog steeds voldoende kopers. De aangetaste koopkracht wordt opgevangen door de indexering."

Bekijk ons actuele aanbod in Turnhout online via deze link.

Bron: Gazet van Antwerpen
Origineel bericht geschreven door: journalist Wouter Adriaensen