Hickstead, het toppaard waarmee de Canadese springruiter Eric Lamaze onder meer Olympisch Kampioen werd in 2008, is begin november onverwachts overleden tijdens de wereldbekerwedstrijd van Verona (Italië). Nadat de combinatie een zuivere proef met slechts 1 springfout had gereden in de Grote Prijs van de 4de wereldbekerkwalificatiewedstrijd, zakte het 15-jarige paard bij het buitenstappen van de piste plots in elkaar. De wedstrijd werd opgeschort. Terwijl Eric Lamaze de piste werd uitgeleid, werkten veeartsen nog aan de KWPN-hengst, maar tevergeefs. In de officiële persmededeling van het concours lezen we dat het paard al overleden was in de piste. De overige ruiters namen uit respect 1 minuut stilte in acht, en vroegen aan de organisatie om het concours stil te leggen, wat ook gebeurde.

De hele jumpingwereld is in diepe rouw en kan nauwelijks vatten dat het ongelooflijke gebeurd is. Hickstead vocht in 2007 al eens voor zijn leven na een koliekaanval. Nadien zou hij een van de beste paarden van zijn generatie worden. In Hongkong won Lamaze met hem niet alleen olympisch goud, maar ook zilver in de teamcompetitie. In 2010 veroverde de combinatie brons op de wereldruiterspelen in Kentucky, waar Philippe Le Jeune wereldkampioen werd, en werd Hickstead tot het beste paard uitgeroepen. Daarnaast won hij zes grote prijzen waaronder die van Aken en Calgary. Twee van die grote Prijzen schreef hij dit jaar nog op zijn naam. Daarnaast won hij ook nog eens drie wereldbekerproeven en een Global Champions Tour. De hengst werd in 1996 geboren in de stal van de Nederlandse fokker Jan van Schijndel in het Brabantse Maren-Kessel. Hij zou 3 jaar lang de wereldranglijst van de WBFSH, de internationale fokkerijorganisatie van sportpaarden, aanvoeren.

Lemaze zelf zei ooit over Hickstead dat hij "naast een enorme wedstrijdmentaliteit, ook over een sterke persoonlijkheid en intelligentie" beschikte. "De hengst wist duidelijk dat het vallen van een balk een fout was", zei Lemaze toen nog. Hoewel een autopsie de officiële doodsoorzaak nog moet vastleggen, wijst alles in de richting van een hartaanval.

(bron: Hippo tv)