De bekende Limburgse architect Alfredo De Gregorio zet zijn prachtig gerenoveerde kasteel Borghof in Piringen, Tongeren "met spijt in het hart" te koop. "Ik begin aan een nieuw, buitenlands hoofdstuk in mijn carrière", zo luidt het. Aan Hillewaere de eer om het eigendom te verkopen.


Alfredo De Gregorio, oorspronkelijk afkomstig uit Meulenberg, kocht het Haspengouwse kasteel en bijhorend domein in 2007 en deed er volledig zijn eigen ding mee. "Mijn spaarpot", zo omschreef de Limbrugse architecht zijn eigendom. Vandaag telt kasteel Borghof niet enkel een woning, welness, fitness en B&B met gastenkamers, maar is er ook het architectenbureau De Gregorio & Partners ondergebracht, in de vroegere boerderij. "Dit domein is mijn visitekaartje, alles is met manikale perfectie gerenoveerd en afgewerkt. Zo heeft het gebouw een EPC-peil van 74, dat is zuiniger dan heel wat moderne huizen."

Nieuwe opportuniteiten

Het mag dus duidelijk zijn dat de relatie tussen De Gregorio en "zijn" kasteel Borghof er al jaren eentje is van grote liefde. De verkoop van het eigendom was dan ook nooit eerder aan de orde, tot de coronacrisis daar anders over oordeelde. "Tijdens de lockdown besefte ik dat ik een andere richting uit wou met mijn carrière", aldus kasteelheer Alfredo, die nieuwe opportuniteiten zag over de landsgrenzen heen. "Ik ben inmiddels als architecturaal adviseur begonnen aan verschillende buitenlandse projecten, onder meer in Italië. Op dat internationale pad wil ik verder, maar daar heb je vrijheid voor nodig. Als je halsoverkop 2 maanden naar het buitenland moet, is een kasteel eerder een last dan een zegen."

Ook zijn architectenbureau De Gregorio & Partners slankte hij tijdens de coronacrisis al serieus af. Op dit moment zijn er nog 5 mensen aan het werk. "De Gregorio & Partners blijft bestaan, maar na de verkoop zal de maatschappelijke zetel verhuizen." Daarnaast moet ook Alfredo zelf op zoek naar een nieuwe woonst, al heeft hij nog niet beslist waar hij zich wil vestigen. "Wie weet trek ik wel de huurmarkt op. Heel veel zal ik toch niet meer thuis zijn. Of ik de titel van kasteelheer niet ga missen? Allesbehalve. Ik was dan wel kasteelheer, maar ik heb mij hopelijk nooit zo gedragen. Uiteraard gaat het pijn doen wanneer ik de sleutels van kasteel Borghof straks definitief moet afgeven. Maar ik heb hier lang en goed over nagedacht. Ik word straks 69 jaar. Als ik nog een nieuw hoofdstuk aan mijn carrière wil breien, is dit het moment."

Verkoopprijs enkel op aanvraag

Wie de nieuwe eigenaar van het kasteel en de boerderij wordt, krijgt er in één klap ook het 5,5 hectare grote kaseeldomein bij. Dit domein omvat onder meer een zwembad, poolhouse, park en hoogstamboomgaard. "Kopers zijn uiteraard volledig vrij om te doen wat ze willen. Zo is er geen enkele verplichting om de bed & breakfast die mijn vriendin vandaag runt, verder te zetten. De boerderij waar de burelen van het architectenbureau in zijn ondergebracht, kunnen bijvoorbeeld perfect worden omgetoverd tot lofts."

Het prijskaartje voor al die pracht en praal staat niet openbaar te lezen. "De prijs is op aanvraag, precies omdat het om zo'n bijzonder pand gaat dat niet voor iedereen is weggelegd", vertelt Alexander Willems, makelaar bij Hillewaere Vastgoed Hasselt. "Maar één ding is zeker: als je kijkt naar wat Alfredo de voorbije jaren in het kasteel heeft gestoken, doe je hier absoluut een koopje. Een kasteel én bijhorend domein dat in zo een goede staat op de markt kom, is zeker in Limburg ongezien."

Graag wat meer informatie? Bekijk kasteel Borghof online via deze link.

Bron: Het Belang van Limburg
Orgineel bericht geschreven door: journalist Ruben Steegen