Tielenhof, het magnifieke kasteel dat dateert uit de veertiende eeuw in Tielen te Kasterlee, staat te koop. En dat aan een vraagprijs van 2,5 miljoen euro. Het kasteel van Tielen is prachtig gelegen in natuurgebied, net buiten de dorpskern en omringd door brede grachten. Toen de laatste bewoners enkele jaren geleden overleden, kwam dit waardevolle eigendom leeg te staan. Toch kent het kasteeldomein nog heel wat animatie. Zo brengt Tejater De Orchidee er het Kasteeltheater en opent zomerbar T. zomert by Gaston er, voorlopig voor de laatste keer, zijn deuren.
 

Heeft u er altijd al van gedroomd om in een echt middeleeuws kasteel te wonen? Dat kan. Maar dan moet u wel bereid zijn om hier 2.495.000 euro voor te willen neertellen. Dat is namelijk de vraagprijs voor kasteel Tielenhof, dat bij Hillewaere Vastgoed te koop wordt aangeboden.

Kasteel Tielenhof is omringd door grachten, u rijdt er binnen via de voormalige ophaalbrug. Het domein ligt net buiten de dorpskern aan de Hofdreef in Tielen en is goed voor een oppervlakte van 3,5 hectare grond. De geschiedenis van het eigendom dateert al van in 1342. Het kasteel was, samen met de watermolen van Tielen, namelijk 700 jaar lang in het bezit van de heren van Tielen. Gedurende honderden jaren was Tielenhof het eigendom van verschillende adelijke families, tot het domein in de loop van de twintigste eeuw werd verkocht. Marcel Dams en zijn vrouw Emilienne Verboven waren de laatste bewoners en zij hebben het kasteel in de jaren zeventig voor het grootste deel gerestaureerd, met behoud van de karakteristieke eigenschappen. Zo omvat het kasteeldomein nu onder meer een feestruimte, opgetrokken in het oude hoevegebouw, een koetshuis uit de zeventiende eeuw en een witgeschilderd bakhuisje uit de negentiende eeuw.

Sfeervol en authentiek

Enkele jaren geleden overleden Marcel en Emilienne, de laatste bewoners. Sindsdien staat het kasteel leeg. Hun erfgenamen namen daarom de beslissing om Tielenhof van de hand te doen en kozen ervoor om hiervoor met Hillewaere Vastgoed samen te werken.

"Het kasteel omvat op de begane grond diverse leefruimten met onder meer een grote leefkeuken en een riante eetplaats", vertelt makelaar Mies Willemsen. "De brede inkomhal geeft uit op diverse zithoeken met haardpartijen. De trap in de torenkamer leidt naar de eerste en tweede verdieping, tot op de grote zolder met het nog steeds originele eiken dakgebinte uit de veertiende eeuw. Het gebouw is opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed, maar is niet beschermd."

Het imposante kasteel omvat in totaal 5 riante slaapkamers, met het sanitair op de eerste verdieping en een gerenoveerde douchekamer beneden. Rondom de gebouwen ligt een prachtig grote parktuin met volwassen bomen. In het zuidwesten is het kasteeldomein via de Kasteeldreef, een in kasseien aangelegde beukendreef, als bijkomende toegang te bereiken.

Animatie op het kasteeldomein

De afgelopen 2 jaar kon het kasteeldomein vooral in de zomermaanden op heel wat bedrijvigheid rekenen dankzij zomerbar T. zomert by Gaston. Piet-Hein van Spaendonck en Steffi Van de Sande, die ook brasserie Flor in Beerse, de Louis en gastrobar Gaston in Turnhout uitbaten, openen er dit jaar opnieuw hun zomerbar. "Door de verkoop van het kasteel zal het wellicht de laatste keer zijn dat we de zomerbar kunnen openhouden aan het kasteel", aldus Piet-Hein. "Het concept blijft hetzelfde als de voorbije 2 jaar, maar de catering is dit jaar in handen van Bar on Fire uit Arendonk."

Ook Tejater De Orchidee komt er met het Kasteeltheater in actie. De acteurs brengen diverse kleine sketches op en rond het kasteeldomein.

Graag wat meer informatie? Bekijk het kasteel van Tielen, of beter Tielenhof, online via deze link.

Bron: Gazet van Antwerpen
Origineel bericht geschreven door: journalist Bart Van den Langenbergh