Nieuw te koop op de vastgoedmarkt, dit riante parkdomein in Zandhoven. We zijn trots om met Hillewaere Vastgoed een nieuwe eigenaar te mogen zoeken voor deze Normandische villa op een domein van wel 3,25 hectare op de Mussenbaan. Het was de adellijke familie de Borrekens die de villa er in 1938, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, liet optrekken. Wie het eigendom wil kopen, zal er wel 1,35 miljoen euro voor moeten neertellen. Dat is de vraagprijs. In ruil leef je er als God in Frankrijk, vlakbij centrumstad Antwerpen.


Dit op te frissen, Normandische landhuis ligt in een prachtig groen parkdomein van meer dan 3 hectare op de Mussenbaan in Zandhoven. Dat is dicht bij sportfaciliteiten en het centrum, maar eveneens vlak aan de oprit en afrit Oelegem van de E34. "In een oase van rust, want je hoort er niets, en toch nog centraal gelegen", aldus Peter Heens, vastgoedmakelaar in onze vastgoedshop in Schilde.

Peter Heens heeft reeds jarenlange ervaring in de verkoop van de meer royale en luxueuzere eigendommen in de regio. "Maar dit is zelfs voor ons toch een vrij uniek domein. Qua architectuur is het iets aparts, met het torentje met strodak. Het straalt iets uit van een Normandisch landhuis. Het pand heeft een renovatie nodig, en toch hopen we een koper aan te trekken die net gecharmeerd is door de originele elementen die er nog bewaard zijn gebleven, van de badkamer tot de lavabo onder de statige trap over de hoge plafonds tot de parketvloeren in visgraatmotief en de houten lambriseringen. Er zit veel massief eikenhout en natuursteen in verwerkt."

Grote woonoppervlakte

Het is niet mogelijk om het parkdomein van 3,25 hectare te verkavelen. "Het unieke aan dit landhuis is de grote woonoppervlakte. Zo zijn er op de gelijkvloerse verdieping diverse leefruimten aanwezig die in te delen zijn naar keuze", vertelt Heens. "Ook is er een grote leefkeuken met bijkeuken aanwezig met toegang tot de grote kelder. Op de eerste verdieping zijn er onder meer 6 slaapkamers en 2 badkamers. De zolderruimtes bieden nog tal van mogelijkheden."

Het eigendom staat te koop voor 1,35 miljoen euro. Een meer dan schappelijke prijs, want je krijgt veel en waar voor je geld, al is een renovatie op eerder korte termijn niet uitgesloten.

Authentieke landgoeden

Of er in dit hogere prijssegment veel vraag is naar soortgelijke authentieke landgoeden? "Het is niet zoals bij een rijhuis waarvoor direct 30 kandidaten klaarstaan", verduidelijkt Heens. "Maar deze villa is vooral uniek omdat het woonvolume ontzettend groot is, te midden van een groene long. Het is bovendien volledig onderkelderd en biedt veel potentieel. Je moet er de juiste kandidaat voor vinden. De aanvragen voor bezichtiging lopen vlot binnen."

In 2018 deed de familie de Borrekens al eens een ander eigendom, het vijftiende eeuwse waterslot Hof van Lyre in Zandhoven, van de hand aan een zakenpaar uit Broechem. Dat vastgoedobject was een beschermd monument, wat een restauratie en subsidieaanvragen moeilijker maakt. Dit Normandische landhuis, met de kenmerkende groene luiken, is weliswaar niet beschermd.

Baron Alain de Borrekens was lange tijd schepen in Zandhoven. Ereburgemeester Willy De Bie vertelde bij zijn heengaan dan ooit ook eens hoe de familie de Borrekens haar stempel op Zandhoven had gedrukt. "Niet alleen op sociaal vlak, ook op het gebied van natuurbehoud. Ik herinner me hoe in de jaren zestig, bij het tot stand komen van de wet op de stedenbouw, Alains vader, baron Fernand de Borrekens, die burgemeester was, de mogelijkheid kreeg om al zijn bossen langs de rechterkant van de Oelegembaan te verkavelen in bouwgrond. Maar hij wou dat niet. Zijn bossen waren zijn rijkdom, zei hij, niet dat geld op de bank. Wij profiteren nu nog van die groene long."

Vroeger bestond er blijkbaar een regel dat je pas een dergelijk grote villa mocht bouwen wanneer je over 100 hectare grond beschikte, aldus Willy De Bie. "Fernard woonde niet graag in een kasteel. Dat was te veel onderhoud. Hij liet liever een villa met comfort bouwen, volgens zijn eigen goesting, placht hij te zeggen. Hij was een eerlijk, behoudsgezind man."

Deze Normandische villa in Zandhoven lijkt op het vlak van architectuur op de villa van de familie Van de Werve in Pulle. Daar liet de toenmalige kasteeleigenaar zijn kasteel opblazen na de oorlog.

Graag wat meer informatie? Bekijk deze Normandische villa met groot parkdomein online via deze link.

Bron: Het Nieuwsblad
Origineel bericht geschreven door: Kristin Matthyssen