Op de locatie waar vroeger basisschool De Wamp gevestigd was, pal in het centrum van Arendonk, werd dinsdag de eerste steen gelegd voor de bouw van het duurzame woonerf "De Maeskens", met 108 groene appartementen middenin een aagelegd parkdomein. "Dit wordt het meest energiezuinige project van die omvang in de Kempen", aldus een trotse projectontwikkelaar.


Een handelspand, 98 luxueuze appartementen en 9 penthouses worden binnenkort opgetrokken in de Maaskens, een zijstraat van de Vrijheid in Arendonk. "Alle woningen van Woonerf "De Maeskens" zullen een E20-peil hebben", zo stelt Jan Van der Henst, projectonwikkelaar bij Ultrium Development. "Als extraatje bieden wij aan elk van de bewoners een smart energy box aan. Dat is een slimme doos die permanent in verbinding staat met je digitale meter en ervoor zorgt dat je vanop afstand je wasmachine, droogkast, verwarming en andere apparaten aanstuurt en zo optimaal gebruik kan maken van de energie die je zelf opwekt met je zonnepanelen en warmtepomp. In plaats van je overtollige elektriciteit weg te laten vloeien naar het net, kun je nu alle verwekte groene energie voor de volle 100% zelf gebruiken. De box kost €1.500, maar in minder dan 3 jaar heb je hem al terugverdiend."

Deze smart energy box is slechts één van de technologische snufjes die volgens Van der Henst van "De Maeskens" een voorbeeld voor de regio maakt op het vlak van energieneutraal wonen. "Het ecologisch bewustzijn is totaal en wordt verder doorgetrokken tot in de ondergrondse parking, met individuele laadpunten voor elektrische wagens en fietsen", zegt hij. Die mening delen ook burgemeester Kristoff Hendrickx en gedeputeerde Luc Lemmens. Zij zijn volledig mee in het verhaal van "duurzaamheid en dorpsverdichting" en gingen daarom graag in op de uitnodiging om dinsdagmiddag mee de eerste spadesteek in de grond te zetten.

Reeds 60% verkocht

Bouwbedrijf DCA uit Beerse is verantwoordelijk voor de bouw van het project, dat normaal gezien 2,5 jaar zou duren. Dat betekent dat de eerste bewoners in de zomer van 2024 hun intrek kunnen nemen in de groene appartementen van "De Maeskens". De verkoop is intussen opgestart en loopt bijzonder vlot: reeds 60% van het project is al verkocht. De prijzen liggen tussen de €168.000 voor het appartement met de kleinste oppervlakte en €600.000 voor het meest luxueuze penthouse. "Wat de mensen zo aantrekt? De hoogwaardige afwerking, de perfecte ligging pal in het dorpscentrum en het uitzonderlijke energiepeil", vertelt Jonas Lootens, directeur Nieuwbouw bij Hillewaere Vastgoed.

Openbaar parkdomein

Het meest bijzondere aan de appartementen, die dankzij de mooie grote glaspartijen baden in het natuurlijke zonlicht, is dat ze uitkijken over een prachtig nieuw aangelegd dorpspark van jonge en oude bomen, bloemenperken, planten en heesters, gewassen en als kers op de taart een grote vijver. Dit park wordt geen privédomein afgesloten met een bareel, maar is dus vrij toegankelijk voor iedereen die wil om er te wandelen, fietsen of gewoon even tot rust te komen. Ultrium Development staat in voor de aanleg van al dat groen en draagt het parkdomein nadien gratis over aan de gemeente Arendonk.

Betonstop

Ook burgemeester Kristoff Hendrickx is tevreden met die deal. "Door de overdracht moeten we voortaan zelf het onderhoud doen, maar dat weegt niet op tegen de voordelen", zegt hij. "We krijgen er een prachtige groene long bij, midden in ons dorpscentrum, en hebben de zekerheid dat het terrein een openbaar en autovrij park blijft. Doorheen het parkdomein zullen er ook fiets- en wandelpaden lopen die de Maaskens verbinden met de Vrijheid en het Begijnhof. Als burgemeester, maar ook vanuit mijn opleiding als architect, zie ik dit project volledig zitten. Woonerf "De Maeskens" is een mooi voorbeeld van hedendaagse architectuur en dorpsverdichting, helemaal waar we in de toekomst naartoe gaan met de betonstop of bouwshift."

Meer informatie over dit project? Klik hier.

Bron: Gazet van Anwerpen
Origineel bericht geschreven door: journalist Eddy Meulemans