De eerste helft van 2021 kende een recordverkoop van luxewoningen in ons land. Er werden namelijk maar liefst 747 woningen boven het miljoen euro verkocht, wat goed is voor een monsteromzet van meer dan een miljard euro. Hiermee lijkt het aantal transacties in het luxesegment opnieuw een record te breken, nadat er in 2020 1.132 appartementen en villa's boven het miljoen een nieuwe eigenaar kregen. Dat blijkt uit onderzoek van Björn Cocquyt, woonexpert bij Het Laatste Nieuws.


"In de eerste zes maanden van 2020 moesten heel wat mensen hun plannen uitstellen om een woning te (ver)kopen, waardoor de markt in de tweede jaarhelft floreerde. Die trend zette zich door in het eerste half jaar van 2021", stelt Bart Van Delm, Algemeen Directeur bij Hillewaere Vastgoed.

Dat miljoenenwoningen geen uitzondering op de regel bleken te zijn, is wel duidelijk. Op het einde van juni telde ons land namelijk 747 verkooptransacties, waarvan 546 in Vlaanderen. "Dat betekent dat er in het eerste semester van dit jaar al 66 procent van het totaal aantal verkochte miljoenenwoningen van 2020 verkocht werden. De omzet was goed voor meer dan een miljard euro. Een belangrijke verklaring ligt bij de algemene prijsstijgingen van het vastgoed, waardoor automatisch veel panden boven het miljoen euro uitkomen."

Vastgoedmarkt in overdrive

De cijfergegevens van Statbel tonen dat West-Vlaanderen de meest populaire en gewilde provincie is bij euromiljonairs. Daar wisselden namelijk 249 woningen en appartementen boven het miljoen van eigenaar. Knokke staat hierbij met stip op één, goed voor 202 verkopen. "De mondaine badplaats is niet alleen in trek bij Belgen. Ook Duisters, Nederlanders en Luxemburgers zijn bereid om er een flink bedrag neer te leggen voor een optrekje. In Oostende zien we eveneens een stijging en in Brugge gaan unieke herenhuizen vlot van de hand." De provincie Antwerpen komt op de tweede plaats, met 130 verkochte miljoenenwoningen. De verkopen in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant lopen gelijk, beide een kleine 80 miljoenenpanden. Limburg is, met 16 panden, traditioneel de provincie met het minst verkochte miljoenenwoningen.

"De trends volgen die van vorig jaar: mensen zijn bereid om (veel) meer te betalen voor hun gezinswoning, omdat ze door de opeenvolgende lockdowns het belang van hun eigen thuis meer inzien", verklaart Van Delm. "De situatie wordt nu wel nog wat uitvergroot, omdat de markt simpelweg in overdrive gaat."

Bron: Het Laatste Nieuws "Mijn Gids"
Origineel bericht geschreven door: journalist Björn Cocquyt