Op zoek naar een nieuwe plek om te wonen, nieuwsgierig naar de huidige vastgoedprijzen in Vlaanderen of gewoon benieuwd waar iedereen wil wonen? Het Laatste Nieuws gaat elke week met een lokale vastgoedmaklaar op onderzoek om een antwoord te bieden op deze vragen. Deze week was dat in Oud-Turnhout, in de provincie Antwerpen, waar een gemiddelde woning €375.000 kost en voor wie het wat meer mag zijn er ook exclusieve villa's van €4.000.000 te koop staan. Onze makelaar Mies Willemsen deelde met plezier haar kennis en expertise in die regio.


De residentiële gemeente Oud-Turnhout telt zo een 14.000 inwoners en is vlak naast centrumstad Turnhout gelegen. "Oud-Turnhout heeft een aangename dorpskern met tal van winkels en gezellige horeca. Ook de wekelijkse markt op dinsdag trekt veel volk", zo vertelt Mies Willemsen, onze vastgoedexperte in die regio, over de troeven van Oud-Turnhout. "De gemeente heeft een verdichte dorpskern maar daarnaast ook grote landelijke zones, een residentiële villawijk en natuurlijk natuurgebied De Liereman. Dit is één van de oudste natuurgebieden van België met prachtige heidegronden en bossen. Ideaal voor een mooie wandeling."

De E34 richting Antwerpen of Eindhoven is vlot bereikbaar vanuit Oud-Turnhout. Het dorp kent met De Hoogt bovendien ook uitgebreide sportfaciliteiten.

De vastgoedprijzen

Voor een woning in Oud-Turnhout betaal je gemiddeld zo een €375.000. Die prijs ligt hoger dan in buurgemeentes zoals Turnhout (€220.000) of Arendonk (€276.000). "De reden is dat Oud-Turnhout relatief gezien meer grote woningen telt dan de buurgemeentes, en ook een grote villawijk heeft waar de percelen en de woningen aanzienlijk groter zijn dan in de omgeving", verklaart Willemsen. "Als we kijken wat er vandaag aangeboden wordt, dan ligt de gemiddelde prijs zelfs op €613.000. Deze prijs wordt door enkele miljoenenvilla's uiteraard de hoogte in geduwd."

Toch is het mogelijk om er ook met een beperkter budget een geschikte woning te vinden. "In het centrum van Oud-Turnhout vind je gesloten en halfopen bebouwingen waarvan de prijzen uiteraard aanzienlijk lager liggen. Maar door de recente prijsstijgingen betaal je voor een recente halfopen bebouwing ook al snel €400.000", vult Willemsen aan. "In de villawijk starten de prijzen vanaf ongeveer €550.000 voor een iets oudere woning. Wil je een recenter pand op meer dan 2.000 vierkante meter grond, ben je sowieso meer dan €1.000.000 kwijt. De afwerkingsgraad is doorslaggevend, maar ook de tuinaanleg, een poolhouse en zwembad kunnen de prijs de hoogte in duwen."

Waar iedereen wil wonen

Vooral het centrum van Oud-Turnhout is erg in trek bij kandidaat-kopers. "Bijvoorbeeld verkaveling Magerman/Gommers/Eigen is een erg geliefde buurt voor jonge gezinnen. Ook de appartementen in Oud-Turnhout centrum doen het goed. Ze worden verkocht aan investeerders, maar ook starters en oudere koppels die van een grotere woning naar een appartement wensen te gaan, kiezen voor Oud-Turnhout. We zien ook dat mensen van de omringende gemeentes kiezen voor Oud-Turnhout" aldus Willemsen.

Voor wie op zoek is naar meer ruimte, groen en rust is de villawijk in Zwanenven de absolute place to be. "De vraag is hier momenteel groter dan het aanbod, wat heeft gezorgd voor een prijsstijging de afgelopen jaren. In oktober 2020 bedroeg het aanbod 175 eigendommen, vandaag nog 50", weet Willemsen te zeggen. "Het is opvallend dat de laatste twee jaar veel miljoenenvilla's verkocht zijn. Veel meer dan de tien jaar daarvoor."

Volgens Willemsen is dit te wijten aan de coronapandemie. Steeds meer mensen zijn de afgelopen jaren gaan inzien dat een comfortabele eigen woning een belangrijke meerwaarde kan zijn. "Een groter deel van het budget is dus gegaan naar de eigen woning. Ook zagen we opnieuw meer Nederlanders opdagen die sinds de financiële crisis van 2007-2008 weg bleven. Door de exploderende huizenprijzen in Nederland is het terug interessant om in België te komen wonen."

Een interessant alternatief

Een mooi alternatief voor het centrum van Oud-Turnhout is het aantrekkelijke naastliggende gehucht Oosthoven. "Dit is een gehucht waar veel jonge gezinnen wonen, en ook in de nabijheid is gelegen van natuurgebied De Liereman. Verder vind je in Oud-Turnhout wel wat oudere hoeves tussen de weilanden. Als alternatief voor de groene gemeente Oud-Turnhout zien we dat klanten vaak naar Vosselaar of Kasterlee kijken. Deze gemeentes hebben in sommige zones dezelfde karakteristieken."

Bron: Het Laatste Nieuws "In de Buurt"
Origineel bericht geschreven door: journalist Jef Van Nooten