De telefoon in onze vastgoedshop in Schilde staat roodgloeiend. Er zijn veel geïntereseerden die de oude directeurswoning in de Kerkstraat in 's-Gravenwezel, voorheen de thuis van sterrenzaak dEssensi, willen aankopen. "Gezien de eerste reacties acht ik een doorstart als horecazaak niet onmogelijk", aldus onze enthousiaste vastgoedmakelaar Peter Heens.


Zo een twee maanden geleden werd bekendgemaakt dat de professionele samenwerking tussen zaakvoerder Philip Jeukens en chef-kok Karl Ave zou stoppen. Dat betekende meteen ook het einde van dEssensi. Het gastronomisch sterrenrestaurant dat kort na de opening in 2015 reeds een eerste Michelinster werd toegewezen. Tijdens de gedwongen sluiting van de horeca tijdens de lockdown ging Philip Jeukens, die samen met zijn vrouw eigenaar is van het pand, echter nadenken over de toekomst. En het uitbaten van een sterrenzaak bleek niet meer in dat plaatje te passen.

Bij de heropening van de horeca zal chef-kok Karl Ave zijn kookkunsten tonen in Il Divino di Milano in Wuustwezel. Maar wat met de toekomst van de charmante directeurswoning, die na een grondige renovatie werd ingericht als restaurant, in het centrum van 's-Gravenwezel? Daarover deden de afgelopen weken al heel wat verhalen de ronde. Het ene al gekker dan het andere. Die nieuwe invulling ligt tot op vandaag nog niet vast, maar wel is het zo dit eigendom met achterliggende tuin, goed voor een totale perceeloppervlakte van 3.110 m² sinds deze week bij ons te koop staat. En dat voor een vraagprijs van 1,55 miljoen euro.

Grote interesse

"De telefoon staat niet stil", verklaart onze makelaar Peter Heens na de eerste verkoopdag. "Het zal zeker te maken hebben met de uitstraling van dEssensi. We bieden het perceel aan als opportuniteit om een nieuwe horecazaak te starten, maar ook de oorspronkelijke bestemming van gezinswoning is mogelijk. De professionele keuken is dan wel ontmanteld, maar kan snel opnieuw worden opgebouwd. De reeds opgedaagde geïntesseerden zijn erg divers. Ik sluit een verderzetting als restaurant zeker niet uit, maar het kan alle kanten uit. Ook investeerders hebben zich al gemeld."

Vrees voor afbraak?

De inwoners van 's-Gravenwezel vrezen dat het statige eigendom, dat initieel werd gebouwd als thuis voor de directeur van de naastgelegen jongensschool (dat nu ingericht is als Dorpshuis), na verkoop zal worden afgebroken. Ondanks de geschiedenis van het pand en dat het sinds de restauratie ook mooi oogt, is het gebouw niet beschermd. Omdat ook de aangrenzende, maar veel minder charismatische woning met huisnummer 16 mee te koop staat, lijkt een nieuwbouwproject met appartementen daarom niet uitgesloten.

"Dat klopt", bevestigt Kathleen Krekels, 's-Gravenwezelnaar en schepen van Erfgoed. "Als inwoonster zou ik het natuurlijk ook verkiezen dat na het redden van het Lodewijk De Vocht-huis wat verderop in de Kerkstraat ook deze mooie dorpswoning blijft staan na eigendomsoverdracht. Maar als politica laat ik me niet uit over de toekomst. Samen met het schepencollege wacht ik eventuele plannen af om te beoordelen. Maar ik wil wel het gerucht ontkrachten dat nu al vast zou staan dat dEssensi sowieso gesloopt zal worden en dat er nieuwbouw op komst zou zijn. Er werd geen enkel dossier ingediend in die zin en er is nog niks beslist."

Graag wat meer informatie? Bekijk het magnifieke eigendom online via deze link.

Bron: Gazet van Antwerpen
Origineel bericht geschreven door: journalist Jan Auman