De lente is aangebroken. Paarden die de winter deels in hun stal hebben doorgebracht zullen weldra weer kunnen genieten van een mooie groene weide. Maar die komt er niet zomaar…Een paardenweide vergt aanzienlijk wat onderhoud. Ze moet correct bemest worden – zeker niet te veel stikstof – en ook onkruidbestrijding dient de nodige aandacht te krijgen.   

 
Gras bevat op zich reeds een overaanbod aan eiwit voor paarden. Te rijk en eiwitrijk gras kan erg gevaarlijk zijn.  Omdat dit gehalte sterk afhankelijk is van de bemesting moet u voor paardenweiden zeer zuinig zijn met het toedienen van stikstof. Weiden die te rijk zijn en/of veel klaver bevatten, geven een overaanbod aan eiwit, met risico op hoefbevangenheid, koliek en trommelzucht.
 
In de brochure “Grasland voor paarden” van ADLO vindt u o.a.  nuttige tips voor bemesting van weiden. Daarbij is een regelmatige grondontleding van groot belang. Wanneer deze aangeeft dat de grond verzuurd is dan zal het nodig zijn te “kalken”.
 
De bodemvruchtbaarheid van uw paardenweide wordt bepaald aan de hand van enkele parameters:
De grondsoort              
De zuurtegraad
Het koolstofpercentage
De gehaltes aan fosfor, magnesium, kalium, natrium en calcium
 
Daarnaast kan u een supplementaire bepaling laten uitvoeren van zwavel, koper en kobalt. Zwavel is een essentieel voedingselement voor het gras en is, samen met stikstof, noodzakelijk voor de vorming van eiwitten. Het belang van koper en kobalt ligt voornamelijk op het vlak van paardenvoeding: Koper voor een mooie beharing, kobalt voor de aanmaak van het vitamine B12.
 
Download hieronder de brochure "Grasland voor paarden".
 
(Bron: Vlaams Paardenloket vzw)
 
[vastgoed
[paarden
[immo
 
 

Bekijk de bijlage