Het beeld van "Nederlanders in de Kempen" wordt vaak geassocieerd met rijke mensen op leeftijd die er een villa kochten om van fiscale voordelen te kunnen genieten. Anno 2021 zijn dat echter vooral jonge Nederlanders, die hier tot een kwart goedkoper komen huren en wonen dan in hun eigen land. Het begrip van de rijke, oude Hollander dient dus deels bijgesteld te worden.


Toen ze onze vastgoedconsulente verhuur Ilke Van Litsenborg vroegen of we bij Hillewaere al iets gemerkt hebben van een instroom van jonge Nederlanders, knikt ze bevestigend. "Voor de regio Turnhout-Mol sluiten we dertig tot veertig procent van onze huurcontracten met jonge Nederlanders af", zegt ze. In de regio Ravels-Weelde-Poppel bedraagt dat aantal zelfs negentig procent, waarvan de helft met twintigers en dertigers.

"Zeker het jongste jaar hebben heel wat Nederlanders de grens overgestoken om bij ons iets te huren", verklaart Van Litseborg. "Waarom? Omdat het aanbod in Nederland enerzijds kleiner is, en omdat de gemiddelde huurprijs anderzijds dus ook hoger is. Neem nu een huurappartement van 100 m² met 2 slaapkamers, een terras en een parkeerplaats. Daar betaal je in Turnhout gemiddeld 750 euro per maand voor. In Nederlands Brabant speelt de ligging een rol, maar onder de 1000 euro ga je daar niet."

Werken in eigen land

Bij onze noorderburen duurt het na oplevering van een nieuw nieuwbouwcomplex doorgaans slechts één dag voordat alle appartementen verhuurd zijn. In België gaat dat veel trager. Dat speelt natuurlijk ook een rol en lokt daardoor heel wat Nederlanders over de grens.

Opmerkelijk is wel dat die jonge Nederlands niet hun hele leven mee naar België brengen. "De meesten behouden gewoon hun job in eigen land", vertelt Van Litsenborg. "Ze steken dus dagelijks de grens over, of toch zeker tot ze zicht hebben op een andere job in België."

Geen schaarste

De vraag die hierdoor rijst, is of de huurprijzen in de Kempen en andere grensgebieden geen invloed (zullen) ondervinden door het hoge aandeel Nederlanders. "Voorlopig niet", bevestigt Van Litsenborg, "Ondanks die vele Nederlanders is er op de huurmarkt nog geen schaarste. In de regio Turnhout is er zelfs een heel groot huuraanbod. Ook bij ons kunnen we sommige appartementen wel boven de prijs verhuren, maar dat heeft eerder met de locatie dan met schaarste te maken."

Bron: Het Laatste Nieuws Kempen
Origineel bericht geschreven door: journalist Jef Van Nooten