Een van de belangrijkste attesten bij de verkoop of verhuur van een woning is het EPC of energieprestatiecertificaat. Als eigenaar bent u dus verplicht om over een geldig exemplaar te beschikken. Dat EPC kreeg in 2019 een nieuwe uitstraling. Tot op heden zijn zowel het oude als nieuwe toegestaan, maar daar komt verandering in. Wie vanaf 2022 een woning wil verkopen, zal enkel nog beroep kunnen doen op het vernieuwde EPC.


Sinds 2019 in een nieuw jasje

In 2019 onderging het EPC een grondige vernieuwing en kreeg het daarbij een letterlabel van A+ tot F en nieuwe inhoud. Dankzij duidelijke adviezen op maat van de woning wil het zo nog meer sensibiliseren, informeren en aanzetten tot een grondige energetische renovatie. Iets wat het oude EPC in onvoldoende mate deed. 

Daarnaast geef het nieuwe EPC voor eengezinswoningen ook informatie over de geschiktheid van de woning voor het plaatsen van zonne-installaties en prijsindicaties om de woning energetisch te laten voldoen aan de energiedoelstelling 2050.

Wat verandert er vanaf 2022?

Een EPC blijft in principe 10 jaar geldig. Met deze nieuwe verplichting is het voorleggen van een oud EPC echter niet langer toegestaan bij de verkoop van een woning. Enkel het vernieuwde EPC, opgemaakt vanaf 2019, komt dan nog in aanmerking. 

Beschikt u als eigenaar dus nog over een EPC in een oud jasje? Dan zal u vanaf 2022 bij het te koop stellen van uw woning eerst een nieuw EPC moeten laten opmaken. Belangrijk: deze verplichting geldt enkel bij verkoop (en dus niet bij verhuur). 

Wist u trouwens dat er vanaf 1 januari 2022 ook een EPC beschikbaar moet zijn voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw? Klik hier voor meer informatie. 

Wij nemen deze administratie uit handen

Naast het EPC zijn er nog enkele andere verplichte documenten te voorzien bij de verkoop van een woning. Bij Hillewaere nemen we de samenstelling van dat administratief dossier volledig in handen zodat u hier zelf geen tijd aan hoeft te besteden. Mede op die manier zorgen we voor totale ontzorging bij de verkoop van uw woning. 

Benieuwd hoe we dat concreet doen? Ontdek hier onze buitengewone aanpak.

Nog wat meer informatie over deze nieuwe EPC-verplichting? Wij staan u graag te woord. Bellen kan op +32 (0)14 45 10 11 of mailen naar vastgoed@hillewaere.be.