De villamarkt krabbelt recht. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de federale overheidsdienst Economie gepubliceerd in de Trends Vastgoedgids. Een opvallende evolutie want de villamarkt kampt met structurele moeilijkheden.

Al jaren is het villavastgoed het kneusje van de Belgische residentiële vastgoedmarkt. Villa’s staan vaak lang te koop en halen in vele gevallen niet de prijs die de trotse ex-eigenaars ervan verwacht hadden. De malaise in het segment van het duurdere vastgoed was ook duidelijk af te lezen in de prijsstatistieken van de federale overheidsdienst Economie. Op tien jaar tijd dikte referentieprijs van villa’s in Vlaanderen met amper 28 procent aan.

Ter vergelijking: gewone woningen en appartementen werden in dezelfde periode meer dan 100 procent duurder, de waarde van bouwgrond steeg zelfs met 164 procent. Vooral 2009 was met een correctie van 4 procent een pijnlijk jaar voor villa-eigenaars.

De nieuwste cijfers tonen echter een opvallend herstel. In de eerste zes maanden van dit jaar klom de referentieprijs van villa’s 3 procent hoger tot 390.000 euro. Op jaarbasis bedraagt de stijging 6 procent.

(bron: Trends – 1/9/2011)