Mensen blijven vastgoed kopen, ongeacht de veranderingen die op til zijn. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de notarissen. Er werd verwacht dat mensen hun aankopen zouden uitstellen totdat de nieuwe regeling van de registratierechten van kracht is, midden deze zomer. Maar niet iedereen wacht daar op.

In januari waren er 3,2 procent méér transacties dan in januari vorig jaar. Verwacht werd dat de mensen zouden wachten op de aanpassing van de registratierechten, maar dat bleek niet het geval.

“Wellicht omdat er heel wat mensen zijn die toch willen aankopen met klein beschrijf, maar boven de prijs van 200.000 euro”, zegt Bart Van Opstal van de Notarisfederatie. “Dat kan onder de oude regeling,  maar niet meer onder de nieuwe regeling. Dat is een stuk van de verklaring van de stijging in januari.”

Zeven procent
Op dit moment betaal je vijf procent registratierechten bij klein beschrijf, tien procent bij groot beschrijf. Dat wordt één tarief van zeven procent, vermoedelijk vanaf juni. Makelaars merken dat woningen met klein beschrijf in trek zijn, ook nu de rente nog laag staat.

Wie een woning met groot beschrijf wil kopen, wacht beter nog eventjes om de bijkomende kosten te beperken.

BRON: VTM NIEUWS | https://nieuws.vtm.be/binnenland/kopers-wachten-niet-op-registratierechten