De vastgoedprijzen blijven fors stijgen, dat was eerder al te lezen op verschillende kanalen. Wie ervan droomt om te wonen in een luxevilla, is gewaarschuwd om niet meer te lang te wachten. Het aanbod in dat segment wordt door de coronacrisis namelijk steeds schaarser en exclusiever.
 

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat Vlamingen veel minder geld hebben uitgegeven het afgelopen jaar. Maar als het op het vlak van wooncomfort aankomt, hebben ze duidelijk niet bespaard. "Er zijn massaal veel luxewoningen gekocht in 2020", zo stelt Michael Deroose, directeur bij luxevastgoed.be. Een platform dat woningen in dat luxesegment, met een minimum verkoopprijs van €750.000, van verschillende makelaars bundelt.

Beperkter aanbod door corona

"Veel mensen wilden tijdens de coronacrisis ruimer gaan wonen, met meer comfort, omdat ze noodgedwongen veel meer thuis zijn dan vroeger en minder op vakantie kunnen gaan. Door die massale aankoop vorig jaar, heerst er nu schaarste op de markt. De meeste luxepanden die te koop komen te staan, zijn snel weer weg. Daardoor blijven de prijzen verder stijgen", aldus Deroose.

Dat bevestigt ook Roel Druyts, CEO bij Hillewaere Vastgoed. "Door de stijgende vraag hebben we vorig jaar ook veel luxewoningen verkocht die al meerdere jaren onverkocht waren gebleven. De tijd dat een pand op de markt beschikbaar is, wordt korter."

Ook penthouses doen het goed

De gemiddelde verkoopprijs van een luxewoning met zwembad is in de Antwerpse Noordrand de afgelopen maanden gestegen tot zo een €1.545.000. In de gemeente Schilde ligt dat bedrag zelfs nog hoger, op €1.750.000. "Daarvoor heb je dan wel een stuk grond van minstens 3.000 à 4.000 m² en daarnaast ook een bewoonbare oppervlakte van zo een 300 à 400 m²", verklaart Deroose.

Ook penthouses en luxueuze (nieuwbouw)appartementen in de stad Antwerpen doen het echter goed. De gemiddelde aankoopprijs van zo een parel bedraagt daar €1.390.000. Deze luxe woningen tellen dan uiteraard wel 3 à 4 slaapkamers, met ruime, praktische terrassen en een hoogwaardige afwerking, op een bewoonbare oppervlakte van zo een 200 à 250 m². "In dat segment speelt het uitzicht een belangrijke rol", stelt Deroose.

Dezelfde trend in de Kempen

In de Kempen is hetzelfde fenomeen merkbaar. "De gemiddelde prijzen zijn in een gemeente als Oud-Turnhout iets lager dan in Schilde, maar dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat de woningen en gronden in Oud-Turnhout gemiddeld ook iets kleiner zijn", vertelt Roel Druyts. "Maar dan spreken we over gemiddeldes. Wij hebben alles in de aanbieding tussen €400.000 en €5.000.000."

De explosieve stijging van de nieuwbouwprijzen is volgens Druyts een reden voor de toenemende schaarste op de markt van het luxevastgoed. "Er blijven steeds minder toplocatis over voor luxevilla's. Het is dusdanig duur geworden om zo'n woning te bouwen, dat veel mensen ervoor kiezen om in de plaats daarvan een bestaand pand te kopen."

Al heeft dat laatste natuurlijk ook zijn nadelen. "Het afwerkingsniveau van die woningen is de laatste jaren spectaculair toegenomen. Zo'n villa krijgt meteen een wellnessruimte, audiosystemen, domotica en camera's. Maar de technologie evolueert zo snel dat die systemen 5 jaar later vaak al verouderd zijn."

Bron: Gazet van Antwerpen Nieuws
Origineel bericht geschreven door: journalist Patrick Vincent