De coronocrisis verplicht ons om zoveel mogelijk in ons kot te blijven. En van dat kot maken we dan ook graag een paleis. De afgelopen maanden hebben namelijk één op de drie Vlamingen doen besluiten om hun woning een grondige make-over te geven. En de cijfers liegen er niet om. In 2020 gaf de gemiddelde Vlaming €17.539 uit aan een volledig nieuw interieur, keuken, badkamer of buitenruimte.


We verplaatsen ons minder vaak naar kantoor en ook cultuuruitstappen, restaurantbezoekjes en verre reizen zaten er het afgelopen jaar bijna niet in. Met als resultaat dat we al die extra vrije tijd in ons eigen huis doorbrachten en brengen. "Veel Vlamingen redeneren: als we dan toch binnen moeten blijven, dan liever als koning in eigen kot", zo zegt onze CEO Roel Druyts. "Vooral de plaatsen waar we echt kunnen ontspannen, willen we helemaal upgraden. Denk maar aan een nieuw bad, een regendouche, een kookeiland of nieuwe zetels."

Zo een grondige make-over kost geld, maar dat lijkt voor vele verbouwers geen enkel probleem te zijn. Eén op de drie eigenaars van een woning geeft namelijk aan meer te hebben gespaard in het bewogen 2020 dan het jaar voordien. "Bijna negen op de tien betalen de verbouwing uit eigen zak", vertelt Druyts. "Eén op de acht klopt bij zijn bankier aan voor de financiering. Meestal gaat het dan om jongere koppels of alleenstaanden. Slechts 2% leent bij familie."

Deze resultaten blijken uit een iVox-onderzoek, uitgevoerd bij 1.000 Vlamingen, in opdracht van Hillewaere.

Extra push

Wie het afgelopen jaar koos voor een renovatie, gaf hier gemiddeld €17.539 aan uit. Wel bij te vermelden dat dit bedrag de hoogte in wordt geduwd door woningeigenaars die gingen voor een nieuwe badkamer en/of keuken. Bescheiden verbouwingen, bijna één op de vier, kostten "slechts" tussen de €1.000 en €5.000.

Ook in het nieuwe jaar zet deze verbouwingstrend zich voort. Eén op de tien Vlamingen heeft reeds concrete plannen op tafel liggen, waarbij in één op de drie cases corona de doorslag heeft gegeven. Uit het onderzoek blijkt dat deze Vlamingen gemiddeld €21.437 zullen spenderen aan hun renovatiewerken.

De coronacrisis was voor velen dat extra duwtje in de rug om hun woning te koop te zetten. De belangrijkste beweegrden zelfs, voor de helft van de verkopers. "Een groot deel van hen beseft dat ze dringend nood hebben aan een andere woning of omgeving. Jonge gezinnen gaan bijvoorbeeld sneller op zoek naar een nieuwe woning met een tuin in een gezellige buurt", verklaart Druyts.

Het zijn vooral de 35 tot 54-jarigen die het afgelopen jaar besloten om hun woning van de hand te doen. Mogelijk uit angst voor een prijsdaling in de maanden en jaren die komen, als gevolg van de klap die onze economie heeft gekregen. Al zijn daar volgens Roel momenteel geen indicaties voor. Daarnaast heeft 11% van de Vlamingen zijn of haar zinnen gezet op een vakantiewoning in de Ardennen of aan zee.

Elk een eigen plekje

We zijn de afgelopen maanden veel meer in ons kot moeten blijven, hierdoor zaten we ook vaker op elkaars lip. Niet verwonderlijk dat dit voor gezinnen met kinderen vaak, in bijna de helft van de gevallen, zorgde voor ongemak en frustratie. Om dat probleem te vermijden, kozen veel ouders ervoor om te investeren in aparte ruimtes waar ieder gezinslid zijn of haar eigen plekje heeft. Eén op de tien kids kreeg bijvoorbeeld ook een nieuwe slaapkamer.

Thuiswerken is de nieuwe norm. Meer dan de helft van de Vlamingen heeft ondertussen dan ook een aparte home office ingericht. In één op de vier gevallen is dit een afgesloten ruimte, 29% koos echter, bewust of uit noodzaak, voor een werkplaats in een kamer die reeds een andere functie invuld zoals de leefruimte of slaapkamer. Echter geeft één op de drie aan om, naast een "echt bureau", ook perfect te kunnen werken in de zetel of aan de eettafel. Het gaat hier dan vaak om jongeren. Bijna de helft van hen (45,5%) is bereid om er alles aan te doen om ook na de coronacrisis regelmatig van thuis te kunnen werken.

Bron: Het Laatste Nieuws Geld
Origineel bericht geschreven door: journalist Marc Coppens