“Het is duidelijk dat de markt terug herneemt”, stelt Roel Druyts Gedelegeerd Bestuurder van Hillewaere Vastgoed. “Na een vertraging in 2011 die heeft aangehouden tot mei 2012, blijkt de omloopsnelheid van woningen en villa’s duidelijk te stijgen.” Dit heeft volgens hem vooral te maken met het marktsentiment dat omslaat. “Mensen blijven niet wachten om een nieuwe woning aan te kopen en anderzijds zijn verkopers vandaag ook meer en meer realistisch geworden. Gekke prijzen laten kopers volledig links liggen waardoor iedereen terug met de voeten op de grond komt. De verkoopprijzen zijn uiteraard lager dan voor de crisis maar als partijen het eens geraken over de voorwaarden, dan is dit positief te noemen. Het moment is ook goed. Verstandige verkopers hanteren momenteel scherpe prijzen en de rentetarieven zijn historisch laag met de verwachting dat deze zullen stijgen. Nog langer speculeren op dalende prijzen wordt hierdoor voor kandidaat-kopers zinloos en zelfs contraproductief. Het is duidelijk dat de prijzen momenteel stabiliseren en voor de interessante eigendommen zelfs hernemen aangezien meerdere kandidaten zich momenteel aandienen.”

Zitten de verkopen van de laatste maanden gespreid over alle prijsklassen? “Inderdaad, dat is nog het meest opvallend. We realiseerden de voorbije 2 maanden een hele hoop verkopen tussen 300.000 en 500.000 EURO maar ook van 900.000, 1.5 miljoen en 3 miljoen EURO. Vooral rond 400.000 EURO is er grote vraag. De prijsklasse boven 750.000 EURO heeft het de laatste tijd moeilijk gehad, maar de vraag neemt duidelijk toe. Momenteel zijn we zelfs druk bezig met een eigendom van +5 miljoen EURO waar de deal bijna rond is.”

Waar moet een verkoper op letten als hij zijn woning wil verkopen? Roel Druyts: “Een accurate prijsbepaling is momenteel van het allergrootste belang. Enkel een makelaar die veel eigendommen in het betreffende segment verkoopt kan hier de juiste inschatting maken. Daarnaast is het cruciaal om het eigendom te laten opvallen bij de juiste doelgroep. Publiciteit werkt! Hillewaere zet hier dan ook vol op in met een eigen magazine op 120.000 exemplaren, talrijke publicaties in externe magazines en uiteraard alle grote websites en nieuwe media. Onze eigen website www.hillewaere.be werd in december nog volledig vernieuwd. Wij bieden vanaf februari ook eigenaars de mogelijkheid om een professionele film te laten maken van hun woning.”