U hebt al een hele periode achter de rug waarbij u eigendommen hebt vergeleken, bezocht, onderzocht en dan beslist u om de stap te zetten. Een bod uitbrengen op een eigendom is geen futiliteit! Wij geven u graag enkel tips en achtergrondinformatie.

Of je nu koper over verkoper bent, een bod is niet vrijblijvend. Vaak wordt gedacht dat dit wel zo is en dat men zonder problemen kan terugkomen op de beslissing.  Echter, wanneer de verkoper het bod aanvaardt, is de verkoop gesloten. Op dat moment is er immers een akkoord bereikt tussen beide partijen en is het niet meer mogelijk om de verkoop te annuleren. Tenzij beide partijen gezamenlijk beslissen om af te zien van de transactie.

Hoe breng je een bod uit?

Het is belangrijk om u op voorhand te goed te informeren over uw solvabiliteit. Hoeveel kan u financieren en hoeveel eigen inbreng zal u doen?

Doe uw bod steeds schriftelijk via email, fax of brief.

Beperk uw bod in de tijd.

Neem opschortende voorwaarden op in het bod, zoals bv. de aanwezigheid van een gunstig bodemattest

Indien u een voorschot betaalt, doe dit dan op de gewaarborgde derdenrekening van de vastgoedmakelaar of notaris

Aanvaard nooit een voorstel om een deel van het bedrag ‘in het zwart’ te betalen. Je riskeert niet enkel straffen  en fiscale boetes, maar je kan ook dit geld verliezen indien de aankoop niet doorgaat.

Verder ook nog even volgende informatie op een rijtje:

Wanneer de verkoper verschillende biedingen ontvangt, mag hij beslissen aan wie hij zijn pand verkoopt, op voorwaarde dat hij zijn akkoord nog niet aan een andere kandidaat heeft gegeven. Als de verkoper dat wil, kan hij dus in principe ook het laagste bod aanvaarden.

Wanneer de verkoper het bod nog niet aanvaard heeft, kan de kandidaat-koper dit bod nog intrekken. Maar vanaf het moment dat de verkoper het bod aanvaardt, kan de koper niet meer terug, tenzij met wederzijdse toestemming.

Vanaf het moment dat de verkoper een bod aanvaardt, is de verkoop gesloten en kan de verkoper geen andere biedingen meer aanvaarden. Ook geen hoger bod, tenzij de koper van mening verandert en zijn bod wil intrekken.