Toegegeven, onze groene vingers kriebelen vooral in het voorjaar wanneer de eerste zon zich opnieuw laat zien. We reppen ons dan naar de dichtstbijzijnde tuinwinkel om een winkelkar vol bloembollen en verschillende soorten planten in te slaan. Eens het wat kouder wordt, worden onze bezoekjes aan het tuincentrum echter steeds schaarser. Toch zijn er genoeg planten die er ook in het najaar stralend bij staan. In dit blogartikel geven we je 5 prachtige herfstbloeiers die van jouw tuin een kleurrijke, sfeervolle omgeving maken.
 

Herfstaster

Herfstasters zijn op hun mooist in de maanden september tot november en overleven soms zelfs de eerste nachtvorst. Deze plant bloeit uitbundig en is heel gebruiksvriendelijk, je hebt er weinig omkijken naar. De roze, lila, paarse of witte bloempjes zorgen voor een prachtig kleurenpalet in jouw herfsttuin. De herfstaster is ideaal als bodembedekker en staat bovendien ook heel mooi in potten op een balkon of terras.

Herfstanemoon

De herfstanemoon blijft heel lang bloeien tot laat in de herfst en behoort hiermee tot één van de mooiste vaste planten in het najaar. Met haar roze, witte en paarse bloemen zijn prachtige combinaties te maken die jouw tuin zowel vooraan als meer op de achtergrond kleur geven. De herfstanemoon is makkelijk te onderhouden en groeit prima in de halfschaduw of schaduw.

Hemelsleutel

De hemelsleutel of Sedum is een vaste plant uit de vetplantfamilie. De bloemen veranderen van groen in de zomer naar een roze, rozerode en donkere bruinroze kleur in het najaar. De hemelsleutel is ideaal als bodembedekker of borderplant en staat ook prachtig in potten.

Zilverkaars

De zilverkaars of Cimicufuga is een schaduwplant die pas laat in het jaar tot bloei komt, wanneer de meeste andere planten hun hoogtepunt al gehad hebben. Deze plant heeft prachtige witte of roze aren en van groen naar chocoladebruin verkleurende bladeren. Gezien de hoogte van de bloemstengels is de zilverkaars een ideale achtergrondplant.

Gele zonnehoed

De gele zonnehoed of Rudbeckia maakt jouw kleurrijke herfsttuin compleet. Net zoals de herfstanemoon kan je ook van deze plant tot laat in de herfst genieten. De bloeikleur verschilt van geel tot zand, oranje of roodbruin en is zowel in hoge als lage soorten te verkrijgen. De standplaats van de gele zonnehoed is bij voorkeur op een zonnige, beschutte plek zoals tegen een muur of tegen een achtergrond van struiken.