Gisteren schreef De Standaard een artikel over de mobiliteitsscore, een initiatief van de overheid om goedbereikbare woningen aantrekkelijker te maken. Op termijn moet de Mobiscore mensen ontraden om slecht gelegen huizen te kopen.
(Journalist De Standaard: Katrijn van Giel)

EPC voor de mobiliteit

Enkele jaren geleden kreeg elk huis een score voor zijn energieprestatie. De Mobiscore is dan de score voor de ligging van een huis. Is er een bushalte of treinstation in de buurt? Hoe zit het met zorg en gezondheid? Kunnen bewoners met de fiets naar de supermarkt of school? De afweging van die verschillende criteria leidt tot een score op tien. Hoe duurzamer bewoners zich kunnen verplaatsen, hoe hoger de Mobiscore.

De score is slechts een ‘sensibiliserend instrument’ en heeft geen fiscale of andere financiële gevolgen. Immobiliënkantoren kunnen de score integreren in zoekertjes op hun website en makelaars kunnen ermee aan de slag.

Mobiliteit nu al belangrijk bij aankoop vastgoed

Frédérique Zwijsen bevestigt de kracht van de Mobiscore, maar maakt ook enkele kanttekeningen. 'De Mobiscore geeft woningen in de stad steevast een hogere score dan woningen in de landelijke omgeving. Maar misschien zijn die eigenaars net op zoek naar rust en kalmte. Daarnaast is de duurzaamheid van de verplaatsing ook afhankelijk van je woon-werk situatie. Woon en werk je in dezelfde buurt, dan zijn je verplaatsingen vast duurzamer dan wanneer je je verplaatst met de wagen in je stad.'

Voor wie een nieuwe woning zoekt is mobiliteit nu al een belangrijke parameter, zo blijkt na rondvraag bij vastgoedmakelaars. ‘Vandaag de dag ligt de focus vooral op de aanwezigheid van voldoende parkeerplaatsen. Openbaar vervoer speelt minder een rol, maar neemt wel aan belang toe', zegt Frédérique Zwijsen van Hillewaere.

Even belangrijk als de EPC waarde?

Volgens De Standaard zijn makelaars ervan overtuigd dat de Mobiscore op lange termijn impact zal hebben op de huizenprijzen. Dat was ook zo met de EPC waarde. Aanvankelijk leek het weinig impact te hebben, nu is het een indicator voor de jongere generatie.

Wens je zelf uw Mobiscore te berekenen? Dan kan je zelf je adres invullen op www.mobiscore.be.