Tijdens de eerste 3 maanden van 2016 is het duidelijk geworden dat de Belgische vastgoedmarkt een versnelling hoger is geschakeld. Niet alleen is er een significante stijging in het aantal transacties maar tevens ligt de gemiddelde verkoopprijs ook hoger. Dit wijst op een herneming van de markt. Is dit een klim uit het dal dat sinds 2010-2011 een realiteit was? 

 

50% Meer verkopen

Hillewaere Vastgoed realiseerde het eerste kwartaal van 2016 maar liefst 180 transacties. Dit is een stijging van meer dan 50% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Vorig jaar werden over 12 maanden net geen 400 verkopen gerealiseerd. Aan het huidige tempo zal dit aantal reeds in augustus/september gehaald worden.

 

27% Hogere verkoopprijzen

Naast een stijging van het aantal verkopen valt ook op dat de gemiddelde verkoopprijs voor het eerst in 4 jaar opnieuw stijgende is. In 2011 was de gemiddelde verkoopprijs bij Hillewaere 385.209 EURO (voor alle segmenten samen: villa’s, woningen, appartementen, commercieel). Zowel in 2013, 2014 en 2015 daalde deze prijs jaar na jaar licht om in 2015 te eindigen op 347.721 EURO. Tijdens Q1 2016 was de gemiddelde prijs over 180 transacties maar liefst 443.916 EURO. Uiteraard betekent dit niet dat de onderliggende woningen met bijna 30% in waarde zijn gestegen. Het betekent wel dat er opnieuw duurdere woningen verkocht worden ten opzichte van de vorige jaren. Dit blijkt ook. In april alleen al werden er 4 villa’s verkocht voor méér dan 1.8 miljoen EURO. De positieve cijfers van Q1 blijken zich dus duidelijk verder te zetten in Q2.

 

Dit alles contrasteert met de situatie van de afgelopen jaren in de residentiële vastgoedmarkt in het noorden van het land. We komen immers uit een periode waarbij er een langdurige prijsdaling was en een duidelijk vertraagde markt. De extreem lage rente gecombineerd met een prijsniveau dat duidelijk opnieuw als ‘koopwaardig’ beschouwd wordt, zorgt voor een boost en vernieuwde dynamiek.

 

Virtual reality stimuleert de verkoop

Sinds half februari maakt Hillewaere voor elke woning die in verkoop komt een ‘virtueel poppenhuis’ (zie ook http://www.hillewaere.be/diensten/nieuwsitem/289/poppenhuis-van-jouw-woning/ ). Ondertussen werden meer dan 100 opnames gerealiseerd. Maar liefst 25% van deze woningen vond binnen de 6 weken een koper. Het is duidelijk dat het gemak waarmee kandidaat-kopers de woningen thuis of mobiel kunnen bezichtigen, bijdraagt in de verkoopscijfers. Vaak wordt er bij een eerste bezoek al een bieding gedaan omdat de kandidaat-koper het huis al zeer grondig heeft kunnen bekijken en gericht vragen kan stellen. 

 

Bekijk via deze link een deel van onze succesvolle transacties in 2016.