“BEN-wat?”, horen we u al denken. Wel, de term ‘BEN’ staat voor Bijna-EnergieNeutraal. BEN-woningen en appartementen zijn enorm energiezuinig en duurzaam omdat ze hun energie halen uit groene, hernieuwbare bronnen. Denk maar aan zonnepanelen of geothermische warmtepompen. Bouwen volgens de BEN-normen wordt vanaf 2021 de verplichte standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Toch is het kopen of bouwen van een BEN-woonst ook vandaag al de slimste keuze en wordt hier steeds meer aandacht aan geschonken. We leggen u in dit blogartikel graag kort en duidelijk uit waarom.  
 

Lage energiefactuur

We zeiden het hierboven al, BEN-woningen of appartementen verbruiken zeer weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Dat is niet alleen positief voor onze planeet, ook u en uw portemonnee worden er op het einde van de maand beter van. De energiefactuur zal namelijk een heel pak lager zijn dan bij klassieke bouwwerken die gebruik maken van fossiele brandstoffen. Meer budget dus om te sparen of te investeren in andere leuke dingen zoals decoratie of technologische snufjes.

Korting op onroerende voorheffing

Wie nu al BEN-bouwt of BEN-koopt, wordt bovendien extra beloond. BEN-wonen doet u bij een E-peil van maximaal 30 (E30 norm). Als er aan deze maximale E30 norm wordt voldaan, krijgt u 50% korting op uw onroerende voorheffing, en dat gedurende 5 jaar. Bij een E-peil van maximaal E20 bedraagt deze korting zelfs de volle 100%.

Ook steeds meer banken vinden BEN de ideale keuze omdat deze woningen een hogere marktwaarde hebben. Om voluit voor een BEN-woonst te kiezen, bieden deze banken u daarom vaak een extra voordeling BEN-krediet aan.

Hillewaere Nieuwbouw team, uw BEN-expert

Kortom, een BEN-woonst is zowel op korte als lange termijn de beste keuze. Niet elke nieuwbouwwoning mag echter zomaar het BEN-label dragen. Naast het maximale E30-peil moet de woning of het appartement ook voldoen aan een aantal EPB-eisen die door de energieprestatieregelgeving op gebied van isolatie, installaties, ventilatie en oververhitting worden opgelegd.

Alvorens een BEN-woonst te kopen of te bouwen, laat u zich dus best adviseren door een expert in deze materie. Bij Hillewaere Nieuwbouw hebben we zo een team in huis dat u met raad en daad bijstaat in het volledige BEN-verhaal. Samen gaan we op zoek naar uw nieuwe en energiezuinige thuis.

Contacteer ons via nieuwbouw@hillewaere.be of bel ons op 014 49 03 03 voor een vrijblijvende afspraak tijdens dewelke we onze groene nieuwbouwprojecten graag aan u voorstellen.

Enkele voorbeelden van BEN-woningen:

Residentie Rosas in Mol

Residentie Lodewijk in Hoogstraten

Residentie Louis in Oud-Turnhout