Uw nieuwe woning of de verbouwing aan uw bestaande woning is bijna klaar en u kunt nog vóór Kerstmis er (opnieuw) intrekken. Men zegt u echter dat het fiscaal interessanter is om te wachten tot na Nieuwjaar... Klopt dat en waarom?

Beste moment om te verhuizen?

Gevoelsmatig zo snel mogelijk. Uw nieuwe woning is bijna klaar of het is nog een kwestie van een paar weken vooraleer de verbouwingswerken aan uw bestaande woning afgerond zijn. Het kan dan meestal ook niet snel genoeg gaan om te verhuizen naar die nieuwe of verbouwde woning...

Fiscaal beter wachten tot begin 2012. Dat wordt toch wel eens gezegd, maar klopt dat ook? Welke gevolgen heeft dat wachten tot na Nieuwjaar op het kadastraal inkomen (KI) van uw woning, op de onroerende voorheffing (OV) en op de fiscale aftrek van uw lening?

Gevolg voor KI en voor OV

Toekenning KI. Als eigenaar moet u in principe binnen de dertig dagen na de datum van ingebruikname (bij nieuwbouw) of van voltooiing (bij verbouwingswerken) het kadaster daarvan op de hoogte brengen. Het kadaster gaat dan vervolgens een KI aan uw woning toekennen, dat dan geldt vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand na ingebruikneming. Als het KI door verbouwingswerken stijgt, dan wordt dit verhoogde KI geacht te bestaan de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de werken voltooid zijn. Bij een verhuis in bv. december 2011, wordt uw nieuwe of verhoogde KI geacht te bestaan op 01.01.2012.

Effect op de OV. Bij een nieuwbouwwoning is uw KI onderworpen aan de onroerende voorheffing vanaf 1 januari van het jaar volgend op het jaar van de ingebruikneming. Bij verbouwingswerken wordt het verhoogde KI onderworpen aan de OV vanaf 1 januari van het jaar volgend op het jaar waarin de werken voltooid zijn.

Begin 2012 verhuizen is dus beter? Kortweg ja! Verhuist u nog in december 2011, dan moet u immers reeds vanaf 01.01.2012 onroerende voorheffing op het (verhoogde) KI betalen. Wacht u met verhuizen tot begin 2012, dan bent u slechts (verhoogde) onroerende voorheffing verschuldigd vanaf januari 2013. Door een maand later te verhuizen, spaart u dus een jaar lang de (verhoogde) onroerende voorheffing uit en dat scheelt toch een serieuze slok op de borrel...

Gevolgen voor uw hypothecaire lening

Al aftrekbaar in 2011? Toch wel, zelfs als u nog niet verhuist in 2011, maar pas begin 2012, kunt u toch al in 2011 de woonbonus krijgen voor de in 2011 betaalde interesten en kapitaalaflossingen van uw hypothecaire lening. Het moet uiteraard wel gaan om uw ‘enige en eigen woning'.

Tip 1. Woont u nog in een andere woning in 2011, dan bent u voor het criterium ‘enige woning' toch in orde voor zover u er maar voor zorgt dat die oude woning op 31.12.2011 te koop staat.

Tip 2. U voldoet ook aan de voorwaarde van ‘eigen' woning, zelfs al bent u tegen 31.12.2011 niet verhuisd. U kunt immers de stand van de bouw- of verbouwwerkzaamheden inroepen als reden voor het niet effectief betrekken van die woning op 31.12.2011.

Wat met uw schuldsaldoverzekering? Ook die kunt u al in 2011 aftrekken, zelfs als u er pas in 2012 gaat wonen. Het verzekerde kapitaal dient immers uitsluitend tot waarborg of tot het wedersamenstellen van een hypothecaire lening om de enige eigen woning te verwerven of te behouden.

Conclusie: Voor de woonbonus maakt het geen verschil. De in 2011 betaalde interest en kapitaalaflossing alsook de premie schuldsaldo zijn reeds aftrekbaar, ook al verhuist u pas in 2012. Voor de onroerende voorheffing stelt u de verhuis wel het best uit tot begin 2012. U moet die dan immers pas vanaf 2013 betalen.

(Bron: Tips & Advies Vastgoed)