DAMME - De molen van Hoeke, welbekend van het binnenrijden van Knokke wordt de komende maanden gerestaureerd. Het gaat om een grondige verbouwing waarbij zowel binnen- als buitenkant aan bod komt. Het hele project kost 400.000 euro.

De molen van Hoeke heeft al enkele grote herstellingsbeurten achter de rug. De nieuwe verbouwingswerken moeten zowel de buiten- als binnenkant een nieuw uitzicht geven. Bovendien wordt nu ook aan de funderingen van de molen gewerkt: het is de bedoeling dat de funderingsaanzet tot in de zandgrond onder de kleilaag wordt gebracht.

Vochtproblemen

Het gebouw heeft ook vochtproblemen waardoor de stenen aan de buitenkant verhard moeten worden. Gespecialiseerde firma's zullen die stenen aan de  molenromp, het schrijnwerk, de dakstructuur en de kap herstellen. Ook het wiekenkruis en het bewegend binnenwerk van de molen worden vernieuwd.

Helemaal op het einde van de werken, wordt het interieur aangepakt en krijgen de muren een nieuwe laag verf, komen er tussenvloeren en elektriciteit. ‘De werken zullen ongeveer één jaar duren', vertelt Tanya Van Hecke, communicatiemedewerker van Erfgoed Vlaanderen. ‘De werken kosten 400.0000 euro.

Erfgoed Vlaanderen kreeg de molen in erfpacht van de Vlaamse Overheid. We kunnen rekenen op 80procent restauratiepremie. De andere 20 procent wordt betaald met eigen middelen. Maar villabouwer Vlassak-Verhulst uit 'sGravenwezel helpt wel investeren, want zij zijn peter van het project.'

Maxime Verhulst van Vlassak-Verhulst heeft een reden om dit waardevol project te steunen. Hun bedrijf bestaat veertig jaar en de renovatie van de molen past binnen hun werkgebied. ‘Wij rijden heel vaak langs deze molen', vertelt Verhulst. ‘Als villabouwers is het landelijk erfgoed een belangrijke bron van inspiratie. We wilden dan ook een project op lange termijn uitwerken. Het is belangrijk dat dit pareltje gevrijwaard wordt voor de volgende generaties.'

Hillewaere Foundation werd aangezocht door Vlassak-Verhulst om dit project mee te steunen waar graag op ingegaan werd.