In de vastgoedwereld krijgt u steevast te maken met heel wat vakjargon. De ene term zowaar nog moeilijker dan de andere. In deze nieuwe rubriek ‘Hillewaere legt uit’ schijnen we graag wat meer licht op enkele veelvoorkomende, maar vaak moeilijk begrepen vastgoedtermen. Vandaag op de agenda: de informatieplicht. Leest u even mee?
 

Wat is de informatieplicht?

De informatieplicht of mededelingsplicht verplicht de verkoper om potentiële kopers te informeren over de staat van het onroerend goed. Denk hierbij aan de energiezuinigheid van de woonst of de aard van materialen waarmee deze werd opgetrokken. Hij of zij moet hiervoor enkele attesten en documenten zoals het EPC of bodemattest kunnen voorleggen. Ook de verkoopadvertentie op vastgoedsites moet verplicht bepaalde informatie bevatten.

Op deze manier krijgt de kandidaat-koper meer zekerheid over de staat waarin de woning zich bevindt op het moment van verkoop en kunnen valkuilen zoals verborgen gebreken na de aankoop vermeden worden. Een gewaarschuwd man is er twee waard!

Bij Hillewaere hebben we het beste met u voor en nemen we deze plicht heel serieus. Alle nodige documenten en attesten van onze panden zijn dan ook eenvoudig te raadplegen of op te vragen. Toch nog vragen of twijfels? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder.