De brandweer van Schilde had de afgelopen weken de mogelijkheid om uitzonderlijk drie keer te oefenen met water, veel water. Deze oefensessies konden plaatsvinden dankzij de gastvrijheid van Hillewaere Vastgoed, die hiervoor een oude villa net voor afbraak graag ter beschikking stelde. De brandweerlui hoefden op dit werkterrein eens niet voorzichtig te zijn en de kraan mocht dus volledig opengedraaid worden.


Levensechte oefeningen

De brandweer van Schilde doet dergelijke oefeningen wel vaker. "Maar omdat de bedrijven of instanties waar we te gast zijn, beducht zijn voor schade aan hun pand, mogen we nooit echt blussen. Dat is jammer, want hoe levensechter zo'n oefening kan verlopen, des te waardevoller ze is", aldus sergeant Tom Verdyck.

"We oefenden een nieuwe soort brandbestrijding, de zogenaamde "kastro"-methode. Het is een vorderingsmethode met de brandweerslang tussen de benen. Vroeger stonden de brandweermannen recht, maar nu gebeurt dat zittend. Zo hebben ze minder last van rook en wordt de zichtbaarheid verhoogd", zo vertelt Verdyck.

Daarnaast was het ook mogelijk om de "warme deurprocedure" realistischer toe te passen. "Vooraleer we een deur openen, wordt er boven de deur gespoten met water om rookgassen te koelen. Dan gaat de deur even open en wordt er in de deuropening met water geblust. Vervolgens wordt de deur gesloten. Dat wordt ettelijke keren herhaald. Zo vermijden we dat de vlammen overslaan als ze zuurstof krijgen wanneer de deur opengaat", legt brandweeronderofficier Verdyck uit.

Oude villa in de Petrus Bogaertslaan

Toen Peter Heens, makelaar bij Hillewaere Vastgoed in Schilde, aan het brandweerkorps voorstelde om eens voluit te gaan in een pand in de Petrus Bogaertslaan dat toch zou worden afgebroken, stemde deze meteen toe. "Ik heb niet getwijfeld", aldus Verdyck, "We zijn er flink ingevlogen en hebben de boel helemaal onder water gezet. Dat deden we niet omdat dat plezant zou zijn, maar om met onze slangen te kunnen manoeuvreren door smalle gangen en op steile trappen in het duister."

Voor herhaling vatbaar

Afgelopen donderdag werd de afbraak van het pand ingezet. Vastgoedmakelaar Peter beseft dat dit een zeer uitzonderlijke kans was voor de brandweer van Schilde. "Het kan zijn dat we dit in de toekomst wel vaker doen als we zulke panden kennen. Dan zullen we zeker aan hen denken", aldus Heens.

De villa in de Petrus Bogaertslaan maakt binnenkort plaats voor Residentie de Schaetzen. Een kleinschalig nieuwbouwproject met zes luxueuze appartementen, met achter de privétuinen een extra gemeenschappelijke tuin van 1.750 m². Klik hier voor meer informatie over dit project.

Bron: Gazet van Antwerpen/Stad en Rand en Het Laatste Nieuws
Origineel bericht geschreven door: journalist Jan Auman