Verschillende vastgoedkantoren zijn het beu dat ze vaak een maand of langer op gemeentes moeten wachten om de nodige informatie te verkrijgen over een te koop staande woning. Dit is volgens hen dan ook één van de redenen dat de verkoop van woningen een aanzienlijke vertraging oploopt.


Bij de aankoop van een bestaande woning is het noodzakelijk om allerlei documenten te hebben. Naast bijvoorbeeld het bodemattest of het energieprestatiecertificaat (EPC) moeten gemeentes ook stedenbouwkundige informatie over de betreffende woning vrijgeven. "De koper moet bijvoorbeeld weten of er in het verleden bouwovertredingen zijn gebeurd en of er een hypotheek op de woning is", vertelt Roel Druyts, directeur bij Hillewaere Vastgoed.

"Het duurt vaak een maand of langer voor het gemeentebestuur die informatie geeft. Dat leidt tot ernstige vertragingen in de verkoop. Er zijn vandaag veel mensen die een woning willen kopen. Kandidaat-kopers moeten door dat gebrek aan informatie soms weken wachten tot ze een geldige koopovereenkomst kunnen sluiten."

Naranjo Decamps van vastgoedkantoor Habicom beaamt dit en maakt zich eveneens zorgen over het trage werk van verschillende gemeentes. "Na een lange wachtperiode krijgen we vaak een brief met de stedenbouwkundige informatie opgestuurd. Er wordt dus niet eens gemaild. Er is dringend nood aan een centrale digitale databank waarop alle makelaars de stedenbouwkundige informatie van een pand kunnen raadplegen", aldus Decamps.

Een centrale database in opmaak

Nathalie Debast, woordvoerster van de Vereniging voor Steden en Gemeenten, stelt dat er op dit moment, met de steun van de Vlaamse overheid en makelaarskantoren, gewerkt wordt aan zo'n centrale, digitale database. Maar deze staat voorlopig nog in zijn kinderschoenen. 

"Het klopt dat gemeentebesturen er soms een maand over doen om de informatie op te zoeken", bevestigt Nathalie. "Er moet dan ook grondig opzoekwerk gebeuren, van eventuele bodemverontreinigingen tot het opzoeken van de milieuvergunningen. Iedereen heeft er baat bij dat dit onderzoek zo goed mogelijk wordt uitgevoerd."

Bron: Gazet van Antwerpen/Stad en Rand Economie
Origineel bericht geschreven door: journalist Christof Willocx