Wie de online kranten vandaag leest, kan er niet naast kijken. Volgens spaargids.be bedraagt de gemiddelde vaste (onderhandelde) rente op twintig jaar nu slechts 1,62%. Hypotheekwinkel Turnhout bevestigt deze lage rentevoeten.  (Bron: Het Laatste Nieuws)

De afgelopen vijf jaar halveerde het gemiddelde rentetarief voor een woonkrediet. Wie nu minstens twintig procent van de woninglening zelf financiert, duikt daarbij vaak onder de twee procent. KBC-klanten getuigen zelfs over nog scherpere voorwaarden: zij onderhandelden een rentevoet van 1,28%, zo bevestigt vergelijkingssite Spaargids.be.

Rudy Mangelschots - Hypotheekwinkel Turnhout

Hypotheek.punt ziet ook deze dalende trend. Zij zijn gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van hypothecaire leningen bij 25 banken en maken deel uit van de Hillewaere Groep. “Het gemiddelde tarief dat we momenteel noteren is 1,80% voor een krediet op 20 jaar met vast rentetarief”, zegt Rudy Mangelschots van Hypotheek.winkel Turnhout. “Natuurlijk hangen daar wel een aantal voorwaarden aan vast zoals het afsluiten van een brand- en schuldsaldo verzekering bij diezelfde bank.” 

Historisch dieptepunt
De lage woonkrediettarieven zijn een gevolg van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de dalende marktrente. Volgens De Tijd (Bron: De Tijd) is de Belgische tienjaarsrente sinds begin dit jaar teruggevallen van 0,78 naar 0,242. Het laagterecord van september 2016 (0,101%) werd daarbij wel nog niet geëvenaard. Wat is dan de oorzaak van dit laagterecord? De huidige concurrentie tussen banken.

8% meer vastgoedtransacties in 2019
In combinatie met de fiscale voordelen van een woonkrediet lijkt het voor de Belg wel nu of nooit om zijn bouw- en verhuishonger te stillen. De driemaandelijkse barometer van de notarisfederatie staat op het hoogste peil ooit: 8% meer transacties dan in 2018.

Op zoek naar een lening of herfinanciering? Maak dan nu een afspraak met Hypotheek.winkel Turnhout!