De Villa des Roses in Turnhout, ook bekend als het Hofke Van Dooren, wordt verkocht. Het domein omvat een beschermd paviljoen en een oude hoeve. Samen met projectregisseur Miss Miyagi onderzochten we drie nieuwe bestemmingen en geloven ze in de richtprijs van 350.000 euro.
 

Diep verscholen tussen Graatakker, Duifhuisstraat en het internaat van de Talentenschool staat een boerenwoning met schuur en serre en een authentiek lusthof dat sinds 2004 beschermd is als monument. “Dit is het enige Turnhoutse lusthof is dat zo authentiek is bewaard gebleven”, zegt erfgoedconsulent Stephan Delaruelle van Erfgoed Noorderkempen. “Het theehuisje met bel-etage uit 1866 werd gebouwd als buitenverblijf in een toen nog groene omgeving buiten het centrum van Turnhout.”

Samenwerking met Miss Miyagi

Na het overlijden van de laatste bewoner van de hoeve werd besloten het bijzonder binnengebied van 3.674 m² te verkopen. We gingen hiervoor in zee met het Leuvense Miss Miyagi, gespecialiseerd in herbestemming van gebouwen. Miss Miyagi specialiseert zich in het initiëren en coördineren van ab-normale vastgoedprojecten. Mede door deze samenwerking kunnen meer klanten met 'uitzonderlijke eigendommen' hun weg vinden naar Hillewaere. 

Het paviljoen is beschermd als monument. Maar de hoeve geniet het statuut van bouwkundig erfgoed, waardoor er meer flexibiliteit is. Samen werkten we 3 niet-bindende herbestemmingsscenario’s uit die zowel ruimtelijk, juridisch als financieel zijn onderzocht en die de mogelijkheden van de huidige bebouwing en mogelijke nieuwbouw in kaart brengen.

Co-wonen

In dit scenario verwerkten we 6 woningen die variëren in oppervlakte tussen 120 en 165 m²: vier in het nieuwbouwvolume en twee in de bestaande hoeve met schuur. Het centrale pleintje met prachtige oude boom vormt de verbinding tussen beide plekken. Het lusthof dient dan als gemeenschappelijke ruimte in het kader van een co-wonenproject en kan ingevuld worden als unieke tuinkamer met bijhorende logeerkamers of Airbnb.

Werken op een unieke locatie in de stad

In totaliteit kan ongeveer 600 m² kantoorruimte ontstaan, verspreidt over de verschillende gebouwen. De kleinschaligheid van de site geeft het geheel een uniek karakter én schept mogelijkheid om voldoende vierkante meters te bestemmen oppervlakte te integreren. De huidige hoeve met aangrenzende schuur kan na renovatie dienst toen als hip kantoor of zelf kleine co-working (groene campus). Een nieuwbouwvolume is voorzien achter het lusthof. Het lusthof zelf kan dienst doen als externe vergaderlocatie en/of keuken met eetruimte voor de gebruikers van de site en/of externe partijen.

Horeca met tuin in de stad

Een horecaconcept heeft ook een grote slaagkans op deze plek. Het domein heeft een unieke ligging, een besloten karakter en de mogelijkheid tot zeer kindvriendelijke buitenruimte of moestuin als ondersteuning van de keuken. In dit scenario is ongeveer 400 m² bebouwing voorzien, opgesplitst in de hoeve met schuur en een nieuwbouw die er aan grenst. Het lusthof kan, in het kader van een kleinschalige B&B, ook dienst doen als logeerunit(s). Bezoekers kunnen slapen in één van de laatst bewaarde lusthoven van Vlaanderen! De stad Turnhout is bovendien erg flexibel wat betreft parkeergelegenheid.

De richtprijs voor het domein is 350.000€. Er zijn bezoekdagen op dinsdag 11 juni om 18u, vrijdag 21 juni om 10u en dinsdag 25 juni om 18u. Gelieve aan te melden op voorhand via onze partner Miss Miyagi (contactpersoon: karel@missmiyagi.eu/ 0468 299 722) of via ons kantoor. Biedingen worden tot en met 30 september 2019 ontvangen.

Meer informatie over het pand: www.hillewaere-vastgoed.be/vastgoed/6192992/.

Opgepikt door de pers: Gazet Van Antwerpen (Wouter Adriaensen).