Statuten aanpassen aan de nieuwe wet. Dat weet u intussen… De vereniging van mede-eigenaars heeft nog tot 1 september 2013 de tijd om de statuten aan te passen aan de Wet van 2 juni 2010.

Welk kostenplaatje is daaraan gekoppeld? Het is op zich een moeilijke vraag… Veel hangt immers af van het feit of er al dan niet een tussenkomst nodig is van een notaris. Meestal is dat niet zo en dan kan de syndicus zelf wijzigingen aanbrengen in de statuten en deze laten goedkeuren door de algemene vergadering.

Tip. Hoeveel de syndicus voor de aanpassingen vraagt, hangt uiteraard af van de afspraken die hierover gemaakt zijn in het syndicuscontract. Is het daarin niet specifiek duidelijk geregeld, dan spreekt u dat het best alsnog vooraf af om onnodige discussies te vermijden.

Let op! Besteedt de syndicus de aanpassing uit aan een advocaat, houd dan toch snel rekening met een kostenplaatje van € 600 en mogelijk ook méér als er veel aanpassingen nodig zijn.

Aanpassing door een notaris. De tussenkomst van een notaris is in principe enkel nodig als er ook aanpassingen moeten gebeuren aan de basisakte. De notaris mag hiervoor dan in principe een honorarium vragen tussen de € 42,18 en € 421,80. U houdt er echter het best rekening mee dat er daarbovenop ook nog registratierechten, recht op geschrift en aktekosten bijkomen. Het kostenplaatje voor de notaris zal dan uiteindelijk toch minimum rond de € 1.000 uitkomen.

Tip. Maak het best vooraf duidelijke afspraken met de syndicus over de kostprijs van de aanpassing van de statuten. Is de tussenkomst van een notaris vereist, houd dan rekening met een kleine € 1.000 alles inbegrepen. 

(Bron: Tips & Advies Vastgoed 26/10/2011)