De nieuwe wet op de mede-eigendom bracht sowieso heel wat veranderingen met zich mee voor het reilen en zeilen in een mede-eigendom. De statuten en het huishoudelijk reglement van een pak mede-eigendommen moesten aan deze nieuwe regelgeving aangepast worden. De wet voorzag dan ook dat de aangepaste versie van de basisakte, het reglement van mede-eigendom en het huishoudelijk reglement uiterlijk tegen 31 augustus 2011 aan de algemene vergadering moesten voorgelegd worden. Maar dat verandert nu dus. Door de huidige wetswijziging wordt de termijn met twee jaar verlengd, waardoor alle aanpassingen moeten doorgevoerd zijn vóór 1 september 2013.

Hoewel 2013 vandaag nog behoorlijk ver weg lijkt, zal de nieuwe deadline er voor velen toch weer sneller zijn dan verwacht. Om mogelijke aansprakelijkheidsvorderingen te vermijden, houdt u als syndicus dan ook best rekening met deze ‘dwingende’ termijn. Een gewaarschuwd man…

Naast de aanpassing van coördinatietermijn werd in de nieuwe wet mede-eigendom ook een andere wijziging aangebracht. Namelijk: als de coördinatie van de statuten tot gevolg heeft dat een authentieke akte moet verleden worden, dan zal de publiciteit van deze akte uitsluitend gebeuren op naam van de vereniging van mede-eigenaars. Een niet onbelangrijke wijziging, want bepaalde hypotheekbewaarders weigerden voorheen om veranderingen en aanpassingen van bepaalde statuten te laten gebeuren op naam van de vereniging van mede-eigenaars. Daardoor moesten alle individuele mede-eigenaars de betreffende akte ondertekenen, met als gevolg een pak rompslomp. Met de huidige wetswijziging wordt dus ook hiermee komaf gemaakt.

(bron: BIV – 29/8/2011)