Juni was een topmaand voor de verkoop van vastgoed. Wie dacht dat de markt hierna zou afkoelen, heeft het grondig mis. De vastgoedmarkt beleeft namelijk de heetste zomer ooit. Nog nooit telden de notarissen in juli en augustus zoveel transacties als deze zomer. "Naast de particuliere kopers vonden ook privé-investeerders massaal de weg naar het vastgoed", klink het bij de immokantoren. Het aantal transacties, alsook de vraagprijzen, zouden pas vanaf oktober opnieuw normaliseren.


Toen we in juni eindelijk terug uit ons kot mochten komen, lag het voor de hand dat de verkoop van huizen zou pieken. Er konden en mochten tijdens de lente immers heel wat weken geen huisbezoeken plaatsvinden omwille van de scherpe coronamaatregelen. Vastgoedkantoor ERA noteerde een kwart meer verkopen dan in juni vorig jaar, Dewaele Vastgoed bemerkte een stijging van 36% en bij Hillewaere Vastgoed verdubbelde de omzet net niet.

Gretige kopers

Een terugval in aantal verkopen leek na zo'n topmaand dan ook niet uitgesloten, maar niets is minder waar. "In Vlaanderen telden we in juni 6,8% meer transacties dan een jaar eerder, in juli was dat 5%, maar vooral augustus sprak tot de verbeelding met een toename van 14,6%", zo zegt Bart Van Opstal van Notaris.be. "De cijfers zijn echt spectaculair, zeker omdat 2019 al een hete vastgoedzomer was door het verdwijnen van de woonbonus op het einde van dat jaar. Sinds de start van onze analyses in de Notarisbarometer in 2007 maakten we nooit zulke drukke juli- en augustusmaanden mee."

Een verklaring voor die spectaculaire stijging is niet ver te zoeken. "Wie een eigen huis zocht, stortte zich in juni na maanden van ongeduldig wachten gretig op de markt. Tijdens de zomer waren er nog altijd meer kandidaat-kopers dan gewoonlijk en in augustus zijn ook de privé-investeerders er massaal bij gekomen. Die keken eerst de kat uit de boom om een huis of flat voor de verhuur of als tweede verblijf te kopen, omdat ze wellicht wat rekenden op een afkoeling na juni."

Huizenruil

"Ook veel mensen die al een eigendom hadden, ruilden hun huis in voor een ander", vertelt Roel Druyts van Hillewaere Vastgoed. "Tijdens de lockdown hadden ze tijd om hun woning kritisch te bekijken. Wie niet tevreden was, ging op zoek naar iets anders. Dat waren vooral huizen met een mooie tuin, want we brengen meer tijd thuis door dan ooit tevoren." Johan Krijgsman van ERA stelt dat dat ook de reden is waarom de verkoop van nieuwbouwappartementen, in vergelijking met oudere flats, vlot bleef lopen. "Vandaag wordt er op betere locaties gebouwd, met gemeenschappelijk groen én met grotere terrassen. Meer coronaproof, dus."

Verder hakken kandidaat-kopers ook sneller de knoop door, omdat er zoveel gegadigden zijn. "Ze twijfelen niet. Als ze iets zien dat aan hun eisen voldoet, happen ze meteen toe. Ze durven die beslissing te nemen omdat ze precies weten wat ze willen, omdat de lage rente een rol speelt en omdat ze niet achter het net willen vissen", verklaart Filip Dewaele van Dewaele Vastgoed.

Deze forse vraag naar vastgoed heeft uiteraard ook een invloed op de vraagprijzen. "Die zijn nog iets verder gestegen, bovenop de stijgingen van eind vorig jaar door de rush op het vastgoed, net voor het wegvallen van de woonbonus. We verwachten wel dat de markt in het najaar zal stabiliseren, als het grootste deel van de achterstand door de lockdown is ingehaald", zo klinkt het bij ERA. Notaris Bart Van Opstal gaat hierin mee. "In Vlaanderen klokte de gemiddelde prijs van een woonhuis na de eerste 6 maanden van 2020 af op €295.405. Dat bedrag ligt na dit trimester waarschijnlijk wat hoger, maar na september zal de situatie normaliseren."

Brussel blijft achter

Nog even dit. In Wallonië kende de verkoop van het vastgoed eveneens een goede zomer, enkel Brussel kampte opnieuw met een daling in het aantal transacties, na een degelijke junimaand. "Daar wegen de professionele investeerders zwaarder door dan de particuliere kopers. Zij aarzelen heel fel nu er veel onzekerheid is wat betreft het horeca-, hotel- en kantorenvastgoed.", zo zegt Van Opstal.

Bron: Het Laatste Nieuws WOON en De Morgen
Origineel bericht geschreven door: journalist Bjorn Cocquyt