De heropstart van de markt zorgde in de maand juni voor een stormloop op het vastgoed. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie van HLN bij enkele kantorengroepen. Wat hen het meest opviel: huizen werden maar zelden onder de vraagprijs verkocht, en soms zelfs erboven. Ook miljoenenwoningen en investeringsvastgoed gingen vlotjes van de hand.


Tijdens de lockdown was het acht weken lang onmogelijk om huizen te bezoeken en te verkopen. Het was dan ook niet onlogisch dat talrijke kandidaat-kopers bij de heropening van de vastgoedmarkt stonden te springen voor een bezichtiging. Bij Hillewaere Vastgoed stonden er in mei bijvoorbeeld zo'n 600 bezoeken ingepland, waarvan er veel leidden tot een aankoop van het eigendom.

"De inspanningen hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen in juni, want in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar verdubbelde onze omzet afgelopen maand net niet (+ 90%)", zo vertelt Roel Druyts van Hillewaere Vastgoed. Bij Dewaele Vastgoed stelden ze een stijging van 36% vast. Ook voor Era betekende juni een topmaand met 567 verkopen, ruim een kwart meer dan dezelfde periode vorig jaar.

"De woningen werden ook sneller verkocht dan normaal, zeker de populaire panden", zegt Johan Krijgsman. "Dat zie je gedeeltelijk terug in de cijfers. Zo werd een appartement vorig jaar in juni voor gemiddeld 204.270 euro verkocht, terwijl dit jaar de gemiddelde verkoopprijs 215.922 euro bedroeg. Bij een huis ging de prijs van 280.975 euro naar 290.612 euro."

Weinig onderhandelingen

"We vermoeden dat de drukte op de markt er mee voor gezorgd heeft dat er ook zeer weinig naar onder toe onderhandeld werd over de vraagprijs. In sommige gevallen werd zelfs hoger geboden, in een poging de deal sneller af te ronden", aldus Krijgsman.

Bij Hillewaere zien ze een gelijkaardige tendens. "Er is amper onder de vraagprijs geboden. Mensen wisten op voorhand goed wat ze wilden en wachtten niet te lang om tot de aankoop over te gaan."

Zelfs de duurdere eigendomme gingen vlotjes van de hand. "We verkochten zeven panden van boven het miljoen euro. Dat zijn er net geen twee per week en dubbel zoveel als in pre-coronatijden. Je merkt dat het vertrouwen in vastgoed bij de Vlamingen nog steeds groot is."

Filip Dewaele beaamt dit. "Er wordt vrij duur verkocht, geïnteresseerden geven vaak de vraagprijs en aarzelen minder waardoor de verkoop sneller afgerond wordt. Er is een behoorlijke belangstelling voor luxe-panden en ook het kustvastgoed zit in de lift."

Vlamingen verkiezen huis boven appartement

In de periode post-corona lijkt het alsof de huizen aantrekkelijker zijn geworden dan appartementen. "In onze Era-kantoren daalde het aandeel van flats met 8% in vergelijking met juni 2019, terwijl dat van huizen met 7% steeg. Wat de zomer brengt, is voorlopig koffiedik kijken. Maar juni is alvast heel bemoedigend geweest."

"We verwachten een vrij atypische zomer", concludeert Filip Dewaele. "Die wordt vermoedelijk eerder positief, met veel begewing op de markt."

Piek in investeringsvastgoed

Daarnaast was er ook een verhoogde interesse in en rush op de markt van het investeringsvastgoed. "Onze trajecten met potentiële investeerders zijn veel korter en we merken dat er een sterk toegenomen vraag is van grote investeerders die in volume aankopen", zo zegt Peter Vanmaldegem van Realis. Daar verkochten ze de afgelopen maand dubbel zoveel dan in juni 2019. "Investeerders zoeken naar alternatieven voor de beurs of andere financiële producten. Ze vragen minder korting of gaan akkoord met minder korting, omdat ze anders hun gekozen unit kwijt zijn."

Bron: Het Laatste Nieuws WOON
Origineel bericht geschreven door: journalist Bjorn Cocquyt