We kunnen deze week genieten van nog een aantal mooie herfstdagen. Ideaal weer dus om uw eigendom 'winterproof' te maken en voorbereid de winterperiode in te gaan! We geven u hierbij graag enkele tips:

Goten vrij?
Zeker als er bomen in de buurt van uw goten staan, belanden er makkelijk bladeren in. Kijk je goot daarom minstens 1 keer per jaar na (en bij voorkeur in de herfst), anders riskeer je dat de afvoer verstopt raakt.
 
Schoorsteen gereinigd?
Een schoorsteen die niet voldoende trekt, voert de verbrandingsgassen niet (optimaal) af. Na een tijdje kan dat roetaanslag veroorzaken of kan de schoorsteen zelfs verstopt raken. Op die manier komen CO-gassen vrij in de kamer en riskeer je de beruchte CO-vergiftiging.
 
Je schoorsteen moet dus regelmatig gereinigd worden. De regelmaat van een onderhoudsbeurt hangt af van het type verwarmingstoestel:
- centrale verwarming op basis van mazout: jaarlijks (wettelijk verplicht);
- gaskachels of centrale verwarming op basis van gas: moet om de 2 jaar, maar gebeurt best jaarlijks;
- kolen-, mazout- en houtkachels: minstens 1 keer per jaar en bij intensief gebruik zelfs vaker.
 
Wat als je schouw vuur vat?
Voor schouwbrand is er tussenkomst voorzien in uw woningverzekering. Uw verzekeraar zal in principe geen tussenkomst weigeren als je geen reinigingsattest kan voorleggen, maar zal je wel verplichten een volgend schadegeval te voorkomen door je schouw te laten reinigen.
 
Verwarmingsketel en brander klaar?
Ook je ketel en brander moeten regelmatig een onderhoudsbeurt krijgen:
- gasketel: sinds 1 juli 2010 is een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt verplicht
- stookolieketel: jaarlijks nazicht verplicht.
Bij zo'n onderhoudsbeurt wordt nagegaan of de verbrande gassen vlot naar de schoorsteen geleid worden. Vooral de buis die de ketel met de schoorsteen verbindt, moet goed nagekeken worden.
 
Waterleiding en watermeter beschermd tegen vorst? Hoe voorkom je vorstschade?
- Controleer regelmatig de hoofdkraan en de watermeter. Kun je er gemakkelijk aan? Is de kraan goed te beschermen in vorstperiodes? Lekt de hoofdkraan niet?
- Voorkom tocht in de ruimten waar de hoofdkraan, de leidingen en de watermeter zitten. Maak gaten en kieren dicht. Let op: als ook de gasmeter in dezelfde ruimte hangt, moet je de ruimte wel ventileren. Isoleer dan alleen de waterleidingen en de watermeter.
- Heb je een watermeter buiten de woning in een watermeterput? Zorg dat het bovendeksel en het deksel in de put goed sluiten. Dek het deksel in de put eventueel af met isolatiemateriaal. 
- Heb je buitenkranen en kranen in onverwarmde ruimten? Tap de kranen af en sluit ze af tijdens vorstperiodes.
- Ben je langere tijd van huis? Draai voor je vertrek alle radiatoren een beetje open en zet de thermostaat op minimaal 10°C.
 
Wat als de waterleiding toch bevriest en bij het ontdooien springt?
De woningverzekering komt normaal gezien tussen, tenzij blijkt dat je totaal niets ondernomen hebt om deze voorzienbare schade te voorkomen.
 
Stoep sneeuwvrij?
Vergeet niet uw stoep sneeuwvrij te maken. Je bent namelijk aansprakelijk als iemand zich bezeert bij het vallen op een gladde stoep. Ben je toch vergeten je stoep te ruimen of was je er nog niet toe gekomen? Je familiale verzekering dekt je aansprakelijkheid en vergoedt het slachtoffer.
 
Hagelschade of wateroverlast na najaarsstorm?
Storm- en hagelschade maken al lang verplicht deel uit van de woningverzekering. Sinds 2006 zijn hier ook natuurrampen zoals overstromingen, grondverzakkingen enz. bijgekomen.
Opgelet: hagel veroorzaakt meestal schade aan ruiten of glazen daken. Glasschade zit niet in de verplichte waarborg Storm en Hagel, maar wel in de waarborg Glasbreuk.
 
Vragen of meer info over uw verzekeringspolissen?
Neem gerust contact op met uw vastgoedmakelaar in één van onze 5 vestigingen
of met Hillewaere MBN Verzekeringen in Oud-Turnhout (014/55.10.11) of Schilde (03/380.10.90)