Gisteren raasde een storm over België met heel wat omgewaaide bomen, weggewaaide dakpannen en andere schade tot gevolg.  Binnenkort zullen de verzekeringsmaatschappijen overspoeld worden met schadeclaims. Maar hoe goed bent u verzekerd tegen stormschade?
 
Uw woningverzekering vergoedt schade ten gevolge van een storm. Deze schade valt onder het luik ‘storm’ van uw polis. Dit luik is een basiswaarborg en is dus automatisch inbegrepen in de woonverzekering.
 
Bent u eigenaar of huurder van het pand?
 
Als u eigenaar van de woning bent, dan zal uw verzekering de schade aan het gebouw vergoeden. Als huurder van het pand, dan kan u in principe niet aansprakelijk worden gesteld voor de stormschade aan het gebouw. Mocht dit toch het geval zijn, dan kunt u alsnog beroep doen op uw verzekering 'huurdersaansprakelijkheid'.
 
Wat moet u doen in geval van schade?
 
Eerst en vooral is het belangrijk om maatregelen te nemen om eventuele verdere schade aan uw woning te voorkomen. Denk maar aan het controleren van loszittende dakpannen of het afdekken van uw dak tegen water- of windschade.
 
Daarna is het van groot belang om duidelijke foto’s te nemen van de schade. Dit vergemakkelijkt dit het werk van de verzekeringsmaatschappijen, zodat uw terugbetaling bovendien ook vlotter verloopt.
 
Vervolgens neemt u zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar om aangifte te doen. Uw verzekeraar zal een expert langs sturen. Probeer zoveel mogelijk facturen van de beschadigde goederen te verzamelen. Indien u niet meer beschikt over een factuur, ga dan na hoeveel deze items op dit moment in de winkel kosten.
 
Wat dekt uw verzekering niet?
 
Wanneer uw tuinset op uw terras is weggewaaid en beschadigd raakt, wordt dit niet vergoed door uw woningverzekering. Dit geldt voor alle schade aan roerende goederen die zich buiten de woning bevinden.
 
En wat met schade bij de buren?
 
Wanneer bijvoorbeeld enkele afgewaaide dakpannen de woning van uw buurman beschadigden, zal u hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Uw verzekeringsmaatschappij zal dan dit type schade vergoeden op basis van de automatische waarborguitbreiding 'verhaal van derden'. 
 
Hebt u vragen of wenst u een vrijblijvende offerte, contacteer onze collega's van Hillewaere Verzekeringen op 014/55.10.11 of 03/380.10.90