Januari is traditioneel de maand van de goede voornemens. Sommigen zijn nog kersvers, anderen zijn misschien reeds gesneuveld. Geen zin in clichés zoals gezonder eten of meer sporten? Richt je beste bedoelingen dit jaar dan eens op het orde op zaken stellen van je huis. In 2020 moet je woning op renovatievlak namelijk aan enkele verplichtingen voldoen. Doet het dit niet, dan loopt je huis het risico ongeschikt of onbewoonbaar verklaard te worden. We sommen de 4 goede voornemens voor je woning in 2020 daarom graag even voor je op.
 

1 Voorzie je dak van dakisolatie

Energiespecialisten zullen het beamen, je dak isoleren is de nummer 1 prioriteit om je huis energiezuiniger te maken. Dakisolatie verhoogt het temperatuurcomfort door de warmte in de winter binnen te houden en de hitte in de zomer buiten. Hierdoor verbruik je dus ook een pak minder energie en bespaar je heel wat euro’s aan verwarmings- en aircokosten.

Concreet (en een beetje technischer) moet je dakisolatie in 2020 voldoen aan een warmteweerstand van minimaal 0,75 m² K/W. Dit komt in de meeste gevallen overeen met een isolatielaag van 3 tot 4 cm. Is je zolder onbewoond of onverwarmd? Dan volstaat het om enkel de zoldervloer te isoleren, die doorloopt over het hele plafond.

2 Vervang enkel door dubbel glas

Deze maatregel geldt in se enkel voor de leefruimtes zoals keuken of badkamer, maar kan je natuurlijk in je volledige woning doortrekken. Net zoals bij dakisolatie houdt ook dubbel glas de warmte vast in je huis. Hierdoor wordt het woonklimaat aangenamer en kan de verwarming dus een paar graden lager. Je energierekening zal je dankbaar zijn!

Wil je nog een stapje verder gaan? Kies dan voor hoogrendementsglas, het paradepaardje onder de beglazing. Dit glas isoleert nog eens 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. De netbeheerder beloont je hiervoor bovendien met €10/m². De overweging waard, toch?

3 Hang rookmelders op

Jaarlijks vallen er gemiddeld 100 slachtoffers bij brand, waar vooral rookvorming de grote boosdoener is. Het is daarom belangrijk, en in 2020 verplicht, om een rookmelder in huis te hebben. Dit kan er eentje zijn, maar voor de veiligheid plaats je best een rookmelder in elke ruimte die je moet doorkruisen om van je slaapkamer naar buiten te gaan.

Ga voor een CE-gemarkeerde rookmelder die voldoet aan de norm NBN EN 14604, reageert met een scherp geluidssignaal en van het optische type is. Deze kenmerken vind je ook steeds terug op de verpakking. Is dit niet zo? Kies dan voor een ander model.

4 Plaats een nieuwe verwarmingsketel

De vorige 3 goede voornemens zijn verplicht in 2020, deze is dat niet. Toch is het de bedoeling om op termijn ook je oude verwarmingsketel te bannen en te vervangen door een condensatieketel of milieuvriendelijk alternatief zoals een warmtepomp of zonneboiler.

Wat dit jaar wel al op je lijstje zou moeten staan, is een degelijk onderhoud van je cv-ketel. Je mag deze blijven gebruiken zolang je installatie voldoet aan de verplichtingen voor keuring en onderhoud. Let wel, de regels van de verwarmingsmarkt worden elk jaar strenger en strenger.

Probeer deze goede voornemens in 2020 wel tot een goed einde te brengen. De gevolgen zijn anders, zoals hierboven reeds aangegeven, catastrofaal. Haal je de bovenstaande normen niet, dan krijg je strafpunten. Bij 15 strafpunten loopt je woning de kans om ongeschikt of onbewoonbaar te worden verklaard. En dat lijkt ons nu niet direct de frisse start die je bij het begin van het nieuwe jaar voor ogen had?