Een van de eerste beslissingen van onze kersverse Vlaamse regering is onmiddellijk een grote domper voor de vastgoedsector en heeft met name een directe impact op de koper. Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord omvat namelijk een afschaffing van de woonbonus, een maatregel die ingaat vanaf 1 januari 2020.
 

Een woonbonus, wat is dat?

De woonbonus geeft Vlaamse kopers een belastingvermindering gedurende de looptijd van de hypothecaire lening voor de aankoop van een woning. Over een periode van gemiddeld 25 jaar helpt deze premie het spaarpotje van de koper dus aanzienlijk aan te spekken. Het uitdoven van de woonbonus betekent dat de koper helaas niet langer van dit fiscale voordeel kan genieten en dus de volle pot moet betalen bij het aangaan van een lening.

De toepassing van dit regeringsakkoord gaat pas in vanaf 1 januari 2020. Voor iedereen die nu reeds een hypothecaire lening lopende heeft, blijft de woonbonus wel gewoon bestaan. De bovenstaande maatregel geldt bovendien ook alleen voor een eigen woning die als hoofdverblijfplaats geregistreerd staat. Een niet-eigen woning, tweede verblijfplaats of woning die verhuurd wordt, vallen onder de federale bevoegdheid en hierop zijn Vlaamse akkoorden niet van toepassing.

Verlaagde registratierechten

Om de afschaffing van de woonbonus te compenseren, heeft de Vlaamse regering besloten om de registratierechten of verkooprechten, de belastingen die de koper aan de Belgische overheid betaalt bij de registratie van documenten, te verminderen van 7% naar 6%. Hoe duurder de woning, hoe hoger dit aandeel zal zijn. Op het moment van aankoop is deze maatregel dus voordeliger, maar op lange termijn weegt het niet op tegen het enorme bedrag dat via de woonbonus verkregen kan worden.

Voor kopers die niet moeten lenen voor de aankoop van een woning zijn deze verlaagde registratierechten wel een geschenk uit de politieke hemel. Omdat de belastingvermindering van een woonbonus enkel wordt toegekend aan hypothecaire leningen, hebben niet-leners hier geen recht op. De verminderde registratierechten zijn daarentegen voor iedereen van tel.

Bent u van plan om een nieuwe woning aan te schaffen? Dan wacht u hier dus best niet meer te lang mee. Contacteer vrijblijvend één van onze vastgoedshops om een afspraak in te plannen. We helpen u graag mee in de zoektocht naar uw droomhuis.