De verkoopprijzen van woningen stijgen aan een stevig tempo. De huurprijzen volgen daarentegen een andere trend en stijgen minder snel. Dat betekent dat huren dus relatief minder duur wordt. Ondanks die vaststelling wil Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele betaalbaar huren toch subsidiëren.


De Huurbarometer toont aan dat de reële huurprijzen van appartementen het afgelopen jaar daalden. De prijs om een huis te huren, volgde de inflatie. Uit een andere Vastgoedbarometer blijkt nochtans dat de prijs van woningen in 2021 met 8,5% steeg. De oorsprong van dat fenomeen is onder meer te verklaren door de lage rente. Die ligt aan de basis van de stijgende woningprijzen, maar mildert het inkomen dat investeerders van hun huurders eisen. Filip Dewaele, van Dewaele Vastgoedgroep, zegt daarover het volgende: "Vroeger was een jaarlijks huurrendement van 3 tot 4% normaal. Nu nemen investeerders genoegen met 2%. Ze blijven een belangrijke concurrent van de gezinnen op de woningmarkt. Investeerders kunnen rekenen op een inflatievrije, veilige belegging." Lager rendement schrikt beleggers dus niet af.

De verkoopprijzen van woningen zijn sinds 1996 met 350% gestegen, zo blijkt uit een analsye van Steunpunt Wonen. En dat terwijl de prijs van huren slechts met de helft toenam. "De meeste huurders zijn mensen die zich geen eigen woning kunnen veroorloven", legt ING-econoom Steven Trypsteen uit. "Ook hun budget voor een huurwoning is beperkt. Een sterke prijsstijging van de woningen vertaalt zich niet automatisch in een evenredige toename van de verhuurprijzen."

Die lagere huurprijs stelt ook investeerders in het hogere segment tevreden, vertelt Roel Druyts, CEO bij Hillewaere Vastgoed. "Klassiek wordt een huurappartement gekocht in de lagere prijsklasse, voor gezinnen die zich geen woning kunnen verloorloven. Maar investeerders kopen ook kwalitatieve producten voor gezinnen voor wie een huurwoning op een toplocatie een bewuste keuze is. De verhuurders mikken op een meerwaarde van 2 tot 4% per jaar, als ze de kwaliteitswoning weer verkopen. Daarom accepteren ze een lager huurrendement van 2 à 3%."

500 miljoen euro overheidsgeld

De beleggers in huurwoningen blijven een belangrijk en onmisbaar onderdeel van de woningmarkt, aldus Druyts. Hij is dan ook verbaasd dat Vlaams minister van Financiën, Begroting en Wonen Matthias Diependaele die investeringen wil stimuleren door een grote som overheidsgeld, zijnde 500 miljoen euro, beschikbaar te maken voor de privatieve ontwikkeling van betaalbare woningen. "Door de privatieve woningmarkt te subsidiëren, lok je nog meer beleggers naar huurwoningen, wat de koopprijzen nog meer kan doen stijgen", zo redeneert hij.

Betere invulling mogelijk

Om dit te bewerkstelligen, wil Vlaams minister Matthias Diependaele tasten in het overschot op het budget voor de sociaalhuisvestingsmaatschappijen. Sien Winters van Steunpunt Wonen denkt daar anders over. "Overheidsgeld wordt beter gebruikt voor de ontwikkeling van woningen voor kansarme gezinnen dan voor de private huurmarkt. Die bedient al de huurders die zich de marktprijs kunnen veroorloven." Er bestaat dan ook een risico dat er te veel subsidie wordt gegeven. "Dan is het een zuiver cadeau voor ontwikkelaars. Ofwel is de tussenkomst te laag, en dan werkt de maatregel niet."

Private investeerders kunnen echter wel een leegte opvullen voor sociale woningen, meent Winters. De SVK Pro-formule van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen biedt privébedrijven namelijk een verlaagd BTW-tarief van 12% aan wanneer ze samen met de overheid een vastgoedproject ontwikkelen. Dat project garandeert de ontwikkelaar dan 18 jaar huur via de sociale verhuurkantoren. Weliswaar onder de marktprijs.

Bron: Trends Knack Economie
Origineel bericht geschreven door: journalist Hans Brockmans