1 op de 5 Vlaamse huizenjagers ondertekent vandaag digitaal een verkoopovereenkomst. Dat blijkt uit de cijfers van vastgoedexpert Hillewaere Vastgoed. Ook sectorfederatie CIB Vlaanderen ziet dat vastgoedcontracten steeds meer digitaal worden afgesloten en voorspelt dit jaar even veel online handtekeningen als in het coronajaar 2020. “Die digitale trend is volledig ingeburgerd en zal niet meer verdwijnen”, zegt directeur Communicatie Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen.


Digitaal een huis kopen en verkopen is nog maar een vrij recent fenomeen. Eind 2016 oordeelde het Antwerpse Hof van beroep nog dat het niet eens zou mogen. Mede op aandringen van CIB Vlaanderen kwam toenmalig minister van Administratieve Vereenvoudiging Alexander De Croo tussen. Het wettelijk kader werd gemoderniseerd. Net op tijd als je weet dat geen twee jaar later de coronapandemie losbrak. Online een verkoopovereenkomst ondertekenen oogde in het begin nog revolutionair, maar de coronapandemie gaf de digitale handtekening een serieuze boost. Zeker eind 2021, toen de registratierechten wijzigden, zag Hillewaere Vastgoed een serieuze piek bij het online ondertekenen.

Even veel digitale handtekeningen als in 2020

De cijfers van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB Vlaanderen) bevestigen die digitale trend. Sinds het begin van de coronapandemie hebben via CIB zo'n 500 makelaarskantoren 16.400 vastgoedovereenkomsten 41.497 keer digitaal laten ondertekenen, aangezien in één overeenkomst meerdere handtekeningen nodig zijn. In het merendeel van die overeenkomsten ging het om een verkoop. In bijna de helft van de gevallen, 19.500 keer, gebruikte men de digitale identificatie-app Itsme.

“We zien duidelijk dat corona digitaal ondertekenen een grote boost heeft gegeven. In 2019 werd uiterst zelden een overeenkomst digitaal ondertekend. Toen de overheid ons contactbeperkingen had opgelegd, ging het digitaal ondertekenen met een ruk de hoogte in. Dat resulteerde in 2020 in 18.277 digitale handtekeningen. Dat digitaal ondertekenen is ondertussen goed ingeburgerd en zal niet verdwijnen, want de eerste zes maanden van dit jaar zijn al 8.109 digitale handtekeningen gezet. Dat ligt dus ongeveer op hetzelfde niveau als in 2020.” Kristophe Thijs, Directeur Communicatie CIB Vlaanderen

Handig en tijdbesparend

Ondanks dat we elkaar zonder beperkingen kunnen zien, zien (professionele) huizenjagers dus steeds meer heil in digitaal ondertekenen. Dat merkt ook vastgoedspeler Hillewaere Vastgoed op. Sinds 1 januari van dit jaar zijn bij de vastgoedexpert maar liefst 1 op de 5 verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend. Opvallend: het zijn dan vooral ‘habitués’, zoals projectontwikkelaars en mensen die vertrouwd zijn met vastgoedtransacties en amper bijkomende vragen hebben, die hun digitale handtekening onder een contract zetten. Hillewaere Vastgoed ziet dan ook heel wat voordelen in de digitale trend, maar blijft persoonlijk en fysiek contact voorop stellen.

“Daarnaast zien we dat steeds meer mensen, voor wie het fysiek niet mogelijk is om aanwezig te zijn, ervoor kiezen om digitaal te ondertekenen. Denk maar aan mensen die in quarantaine zitten, ziek of slecht te been zijn, in het buitenland wonen of op vakantie zijn. Digitaal ondertekenen is dan ook vooral erg handig en tijdsefficiënt. Zo wordt de handtekening niet op de lange baan geschoven. Voor ons staat de klant centraal en daarom passen we onze dienstverlening continu aan de steeds veranderende noden en wensen aan. We combineren onze adviesverlenende rol en het persoonlijk contact met het gebruiksgemak van nieuwe en bestaande digitale tools. Een perfecte match.” Guy Van Alsenoy, Commercieel Directeur Hillewaere Vastgoed


Dit bericht werd opgepikt door de pers, onder andere door: