De markt van het Belgisch luxevastgoed breekt alle verkooprecords. Maar liefst 1.132 Belgen hebben vorig jaar een appartement, villa of landgoed gekocht met een waarde van meer dan 1 miljoen euro. Een absoluut record en dat in tijden van een coronacrisis. Intussen is de markt al goed voor een omzet van een slordige 1,51 miljard euro (+19% t.o.v. 2019), zo leert een analyse van Hillewaere Vastgoed, dat gespecialiseerd is in luxepanden. “Ook in de eerste vier maanden van 2021 bleef dit segment het bijzonder goed doen. Zelfs panden die al meer dan vijf jaar te koop staan vinden nu een nieuwe eigenaar”, aldus CEO Roel Druyts. “Vooral de nood aan meer buitenruimte en een verwachte inflatie zorgen voor een zelden geziene boost in de verkoop van luxevastgoed.”
 

Toen in maart vorig jaar de makelaarskantoren liefst zeven weken lang verplicht gesloten moesten blijven, vreesden heel wat makelaars voor hun jaarcijfers. Zeker in het luxesegment. Maar tegen alle verwachtingen in heeft de markt van luxevastgoed uiteindelijk boven alle verwachtingen gepresteerd. Het aantal verkochte appartementen, villa’s en landgoederen boven 1 miljoen euro heeft in ons land zelfs voor het eerst de kaap van 1.000 woningen overschreden. En ruim zelfs. In 2020 wisselden liefst 1.132 zogeheten ‘miljoenenwoningen’ van eigenaar (+15% t.o.v. 2019). In totaal gaat het om 854 woningen en 278 appartementen. Dat blijkt uit een analyse van Hillewaere vastgoed, op basis van cijfers van Statbel.  

De opvallende groei is vooral zichtbaar in Vlaanderen (+18,9% t.o.v. 2019 en +30,8% t.o.v. 2018). Dat valt hoofdzakelijk te verklaren door de economische groei die het gewest de voorbije jaren heeft gekend. De West-Vlaamse markt blijft de grootste, met Knokke-Heist als absolute koploper - met dank aan een bloeiende appartementenverkoop. De Brusselse gemeente Ukkel en de stad Antwerpen vervolledigen de top-3.

“Opvallend is dat kopers meer bereid waren om dichter tegen de vraagprijs te kopen. Dat is een trend die zich overigens de afgelopen maanden nog duidelijker heeft doorgezet omwille van krapte op de markt. Het aanbod van woningen in het hogere segment is sinds einde vorig jaar stevig gekrompen. Daar waar de voorbije jaren al vaker genegotieerd werd over 50.000 à 100.000 euro, zien we dat momenteel nog slechts zelden.” zo stelt Roel.

De mediaanprijs voor huizen in het miljoensegment lag in 2020 op 1,32 miljoen euro, voor appartementen was dat 1,34 miljoen euro. 

Eigentijdse afwerking is must

Luxevilla’s worden vooral aangekocht door kopers tussen de 35 en 50 jaar oud, luxeflats vinden vooral geïnteresseerden in de leeftijdscategorie boven de 50 jaar. Meestal gaat het om bedrijfsleiders en vrije beroepers, zoals advocaten en artsen.

“Toch is er voor alle leeftijden één grote constante: eigentijdse afwerking is een must. Vooral compactere luxewoningen die minder onderhoud vergen en met zowel binnen áls buiten een zeer hoge afwerkingsgraad, zijn gegeerd. Zo heeft de klassieke manège toch al een tijdje plaats moeten maken voor een bijgebouw met bijvoorbeeld een fitnessruimte of een cinemazaaltje. De wat oudere dure eigendommen die démodé zijn, blijven daardoor moeilijker verkoopbaar. Al zien we de voorbije maanden dat zelfs luxevastgoed dat al vijf jaar of langer op een nieuwe eigenaar wacht, toch verkocht raakt. Dat heeft voor een stuk met de krapte op de markt te maken. Maar er zijn ook steeds vaker ontwikkelaars die er brood in zien. Zij kopen oudere villa’s op, renoveren ze state-of-the-art en verkopen ze vervolgens met een meerwaarde door.”

Corona en inflatie

Waarom luxevastgoed zulke recordcijfers laat optekenen, heeft volgens Druyts voor een belangrijk stuk te maken met de coronapandemie die ook onze bewegingsvrijheid heeft ingeperkt. Vele Belgen zijn teruggekeerd naar de basis en hebben zich oprecht afgevraagd wat ze nodig hebben om elke dag zo comfortabel te kunnen doorbrengen. Sinds mei vorig jaar valt op dat zeker gegoede veertigers en 50-plussers met een mooi opgebouwd vermogen frappant meer zijn gaan investeren in hun eigen woning. Vooral de nood aan extra buitenruimte valt op, een trend die overigens ook in minder dure segmenten te zien is.

“Daar waar men vroeger in tijden van lage rente sneller geneigd was om een appartement te kopen om te verhuren, investeert men dat vandaag liever in een nieuwe, nog comfortabelere woning voor zichzelf. Dat is dezer dagen ook een verdedigbare investeringsstrategie. Momenteel wijst immers alles in de richting van een algemene inflatie. Traditioneel brengen vele investeerders dan hun geld liever onder in activa. Een begrijpelijke reflex. Want vastgoed in België heeft de reputatie erg waardevast te zijn. Maar op langere termijn valt vooral ook de meerwaarde op die je mogelijk kan realiseren. Huurrendement is één zaak, maar het rendement bij verkoop is nog veel belangrijker.”

West-Vlaanderen: absolute koploper

De analyse van Hillewaere leert dat West-Vlaanderen dé koploper blijft in het aantal verkochte miljoenenwoningen. Dat dankt de provincie vooral aan het succes van de kust, dat vorig jaar een fikse opstoot in de verkoop van tweede verblijven zag, onder meer dankzij de opgelegde reisrestricties en -voorwaarden.

“Het is duidelijk dat mensen extra buitenruimte zoeken om te kunnen uitblazen, en dus ook aan onze kust. Ofwel wil men een appartement met meerdere kamers en een ruim balkon met mooi uitzicht ofwel gaat men voor een comfortabele woning met tuin waar men lange tijd kan verblijven.”

De vraag is zelfs zo groot in het mondaine Knokke-Heist, dat volgens burgemeester Piet De Groote er mensen van deur naar deur gaan met de vraag of ze een appartement of huis kunnen kopen. Weinig verrassend is dus Knokke-Heist ook in 2020 dé hotspot voor vermogende tweedeverblijvers, met liefst 257 verkochte woningen boven het miljoen euro. De regio’s rond Brugge en Kortrijk vervolledigen de West-Vlaamse top-3 met respectievelijk  281 en 17 nieuwe eigenaars van royale panden. 

Antwerpen: stevige groei huizenmarkt

In de provincie Antwerpen zijn vorig jaar in totaal 205 miljoenenwoningen verkocht: 36 appartementen en 169 woningen. Van die laatste werden er bijna een derde meer verkocht. De stad Antwerpen blijft, met 61 verkochte miljoenenwoningen, de koploper binnen de provincie. Schilde (30) en Brasschaat (22) volgen op enige afstand. 

“In een stad als Antwerpen is de vraag naar mooie panden altijd groot. Dankzij heel wat nieuwe projecten in de Metropool, is ook het aantal nieuwe, duurzame luxeflats er toegenomen. En dat trekt een publiek van buiten de provincie aan, maar ook van vermogende inwoners uit de groene rand van de Scheldestad. Die laatsten willen vooral een comfortabele pied-à-terre in Antwerpen om het weekend in de stad door te brengen.”

Ook in de grensstreek is er opnieuw beweging te zien

“Vooral een verhoogde interesse van Nederlanders valt daar op. De reden daarvoor is niet ver te zoeken. In Nederland hebben de vastgoedprijzen eveneens een hoge vlucht genomen en liggen de prijzen per vierkante meter nog hoger dan bij ons. Hierdoor is het voor hen  opnieuw interessant geworden om de grens enkele kilometers over te steken.”

Brussel: Ukkel blijft populair

De Brusselse markt voor luxevastgoed zag in 2020 een stijging van 12%. In totaal zijn er in het Hoofdstedelijk Gewest vorig jaar 204 woningen voor meer dan één miljoen euro verkocht, tegenover 182 in 2019. Ukkel blijft dé locatie bij uitstek voor mensen die op zoek zijn naar een luxueuze woonst. Met 88 miljoenenwoningen staat de grootste Brusselse gemeente zelfs op een tweede plek in de totale ranking van het aantal verkochte panden boven het miljoen, na Knokke-Heist. 

“Ons Hoofdstedelijk Gewest blijft een aantrekkingspool voor een breed internationaal publiek. Dat hoeft niet te verbazen, aangezien het zo’n 140 instellingen en organisaties telt die (on)rechtstreeks verbonden zijn met de Europese instellingen of de NAVO. Zolang deze kind aan huis blijven in Brussel, blijft er grote interesse in panden in het hogere segment.”

Vlaams-Brabant: stabiele markt

In Vlaams-Brabant zijn vorig jaar 121 miljoenenwoningen verkocht, of exact 11 meer dan een jaar eerder. Opvallend: 98% van die verkochte panden zijn villa’s en huizen. In de hele provincie zijn slechts 3 appartementen boven het miljoen euro verkocht, het op één na laagste aantal van alle provincies. 

“Je kan gerust stellen dat Vlaams-Brabant op het vlak van luxevastgoed een vrij stabiele markt is. Een die wel fel geconcentreerd is rond de Brusselse rand, met ‘dure’ gemeenten zoals Tervuren, Kraainem en Sint-Genesius-Rode, en in de provinciehoofdstad Leuven.”

Oost-Vlaanderen: derde meer verkocht

In Oost-Vlaanderen is het afgelopen jaar bijna een derde meer luxevastgoed verkocht. Gent is de absolute koploper binnen de provincie, met 41 verkochte woningen boven het miljoen euro. Op een tweede en derde plaats binnen de provincie vind je traditiegetrouw Sint-Martens-Latem (27) terug en Aalst (6). 

“Zeker in Gent zijn de prijzen per vierkante meter sterk gestegen. We zien daar dat het ook vooral huizen zijn die boven het miljoen euro van eigenaar veranderen. Geheel verwonderlijk is de beweging niet, als je weet dat het beschikbaar inkomen in Gent nu groter is dan in andere grote steden zoals Brussel en Antwerpen.”

Limburg: status quo

Limburg is de enige provincie waar de markt voor luxevastgoed boven het miljoen euro weinig evolueert. In 2020 zijn er in de hele provincie ‘maar’ 21 verkocht.

“Vastgoed is in Limburg altijd al minder duur geweest. Het kleine aantal verkopen in het duurdere luxesegment heeft daar voor een stukje te maken met de koopkracht in de provincie maar ook met het simpele gegeven dat er meer ruimte is in Limburg waardoor grondprijzen relatief gezien lager blijven dan in de rest van Vlaanderen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat alle activiteit zich hoofdzakelijk in of rond het bruisende Hasselt situeert. Daar is een ruime herenwoning met perfect verzorgde stadstuin en een garage toch erg gegeerd bij gegoede Limburgers.”


Dit bericht werd opgepikt door de pers, onder andere door: