Bent u op zoek naar een nieuwe woonst, buitengewoon nieuwsgierig naar de actuele kostprijs voor een huis in Vlaanderen of gewoon benieuwd waar iedereen wil wonen? Om een antwoord te bieden op deze vragen, gaat Het Laatste Nieuws elke week op onderzoek met een lokale vastgoedmakelaar. Afgelopen week was het verrassend groene en welvarende Brasschaat, vlak bij Antwerpen, aan de beurt. Onze makelaar Patrick De Cour deelde met veel plezier zijn kennis en expertise in die regio.


Brasschaat telt zo een 38.000 inwoners en kan zo het grotere broertje in de noordrand van Antwerpen genoemd worden. De gemeente, waar ook Vlaams minister Jan Jambon zijn thuis vindt, heeft een residentieel karakter. De magnifieke kasseidreven met statige bomen zijn er eindeloos. En de huizen en wagens die er langs deze langen staan, zijn voor velen slechts een droom. "Dat is voornamelijk een beeld uit de gewildere buurten als Vriesdonk en Mishagen", verduidelijkt Patrick De Cour, onze vastgoedexpert in de regio Brasschaat.

De Cour ziet Brasschaat als een aangename, veelzijdige gemeente. "Brasschaat telt een aantal dorpskernen waaronder het centrum van Brasschaat, Driehoek en dat van Maria-ter-Heide. Er zijn heel wat rustige wijken. En veel groen: het Peerdsbos, het gemeentepark, Den Uitlegger, het militair domein enzoverder. Om te shoppen, hoeft u niet naar de Meir, want onder meer op de Bredabaan vindt u vele boetiekjes en winkels. Adresjes om lekker te eten zijn er meer dan genoeg."

Zeer vlotte mobiliteit

Met het AZ Klina telt Brasschaat ook een eigen ziekenhuis. In de maar liefst twintig scholen vinden zowel kinderen als jongeren er ongetwijfeld hun zin. "Qua sportfaciliteiten beschikt Brasschaat over een aanbod van A tot Z: golf, zwemmen, padel, tennis." Het gemeentepark huist de populaire hockeyclub KHC Dragons. Dat park, gekenmerkt door een prachtig kasteel, vormt bovendien ook the place to be voor heel wat outdoor evenementen. Zo bijvoorbeeld het populaire dancefestival The Day Before Tomorrow, dat zo een 15.000 feestbeesten naar Brasschaat trekt.

De E19 is er, via de oprit Kleine Bareel, in de directe nabijheid. Een grote extra troef. In 25 minuten bent u in Antwerpen stad. De autostrade zorgt bovendien ook voor een vlotte verbinding met Nederland. Op een dik halfuur bevindt u zich in Breda. "Vroeger woonden er veel Nederlanders in Brasschaat. Die zijn wat weggetrokken, maar nu aan het terugkeren naar Brasschaat, vanwege de exuberant hoge vastgoedprijzen in Nederland. Ze willen in een regio wonen waar het voor hen betaalbaar is en van waaruit ze toch snel op het werk zijn."

Heeft Brasschaat ook nadelen? "Een aantal straten zijn voorzien van kasseien. Dat geeft wel cachet, maar als er auto's over rijden, zorgt dat wel voor wat omgevingsgeluid", aldus De Cour.

De woningprijzen

"Voor een afgewerkt, wat ouder appartement van 90 vierkante meter inclusief garagebox moet u ongeveer €275.000 rekenen. Een mooi afgewerkt appartement met twee slaapkamers in Maria-ter-Heide ligt rond de €260.000 à €300.000. In het centrum van Brasschaat zit u in dat geval tussen de €300.000 en €450.000. Voor een villa-appartement op de Miksebaan betaalt u dan weer een half miljoen, terwijl een appartement van 160 vierkante meter in het centrum van Brasschaat u ongeveer €500.000 à €600.000 kost."

"De prijs van een arbeiderswoning gaat richting de €400.000. Tenzij die nog gerenoveerd moet worden, want dat start de prijs rond €250.000. Voor een mooi afgewerkt rijhuis start u op €430.000. Halfopen rijwoningen zitten in de prijsklasse van €400.000 à €600.000. De kleinere villa's schommelen tussen €800.000 en €1.250.000. Voor chiquere exemplaren moet u €1.500.000 tot wel €5.500.000 neertellen. De grondprijs is sterk afhankelijk van de locatie. In de Guyotdreef heeft u bijvoorbeeld voor €780.000 net geen 5.000 vierkante meter, wat neerkomt op €156 per vierkante meter.

Relatief gezien is Brasschaat dus toch wel een dure gemeente. "Voor hetzelfde huis betaalt u in Brasschaat meer dan in Kapellen. Een groot verschil met Schilde is er niet, al liggen de prijzen hier net wat hoger", vertelt De Cour. "De grote vraag en het weinige aanbod in combinatie met de belangstelling voor woningen met grote tuinen heeft ertoe geleid dat de prijzen in Brasschaat stevig stijgen. Om een voorbeeld te geven: een huis dat in 2018 gekocht werd voor €650.000 is vandaag net geen miljoen euro waard. Het is een ideaal ogenblik voor eigenaars die erover denken te verkopen."

Waar iedereen wil wonen

"De wijk Vriesdonk. De knappe villa's staan op vrij ruime percelen, wat zorgt voor veel privacy. U heeft vanuit deze buurt een goede connectie met Antwerpen. Bijgevolg staan er hier dan ook zelden gronden te koop."

Een interessant alternatief

"In wijk Bethanie tussen de Guyotdreef en het militair domein vindt u leuke en erg rustige straten om te wonen. De percelen zijn niet al te groot, maar er staan wel vrijstaande woningen op. Die zijn wat betaalbaarder. Dat geldt ook voor wijk Molenheide - Durentijd."

Bron: Het Laatste Nieuws "In de Buurt"
Origineel bericht geschreven door: journalist Ewoud Meeusen